×

Recensie

Roots

19 januari 2014

Sugar Boy And The Sinners

All You Can Eat!

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Sinner Records

All You Can Eat! Sugarboy & The Sinners Roots 4.5 Sugar Boy And The Sinners – All You Can Eat! Written in Music https://writteninmusic.com

Men zegt wel eens “Wat goed is komt snel”.  Voor Sugar Boy And The Sinners gaat dit spreekwoord zeer zeker op. Want sinds hun eerste optreden in 2010 is het inderdaad hard gegaan met dit jonge viertal.

Zo waren ze in 2012 al winnaar van de Dutch Blues Challenge, bereikten ze de 4e plaats op de European Blues Challenge in Toulouse (2013) en de halve finale op de International Blues Challenge in Memphis (2013). Daarnaast wonnen ze de Blues & Wine Festival Award in Italië (2013) en waren Frankie Duindam (drums), “Sugar”Boy Vielvoyve (zang/harmonica) en de complete band genomineerd voor diverse DBF Awards (2013) . Ook stonden ze l op toonaangevende bluesfestivals in binnen en buitenland, waaronder Moulin Blues en Culemborg Blues. En dat alles voordat er ook maar sprake was van een album. Want het debuutalbum, All You Can Eat!, verschijnt pas deze maand.

All You Can Eat!, geproduceerd door Mischa den Haring ((co) producer van oa Big Blind, Cuban Heels, The Death Letters, The Rudolfs), is in twee dagen opgenomen in de Amsterdamse IJland Studio, waarna er nog 2 dagen zijn gebruikt voor wat overdubs. Groot voordeel van het in dit tempo opnemen is dat je het gevoel krijgt  bij een live concert van de heren te zijn waar alleen het geluid van het publiek uit weg gefilterd is.

Het album bevat 13 tracks die allemaal van eigen hand afkomstig zijn en laten de complete range aan stijlen horen die de shows van de band kenmerken.  Zo opent het album heel sterk met het funky Third Round Of Gin en doen ze die funky-style nog even dunnetjes over in Later That Night. Rock’n Roll hebben we in It Won’t Be Long dat je meeneemt naar de eind jaren ’50 van de vorige eeuw. In Bad Habits nemen de mannen ons mee naar Chicago. Maar daar stopt de reis niet want in Stop The Fussin’ en Split Second gaan we naar de Westcoast voor een potje swing van de bovenste plank.  Ook van een potje ouderwetse Boogie zijn de mannen niet vies horen we op Till We Drop, maar ook niet van een potje gruizige blues ala Lester Butler’s Red Devils op High Roller.

Het debuut van Sugar Boy And The Sinners kan beslist als een succes worden bestempeld. Ze zijn er meer dan in geslaagd het livegevoel, dat hen in zo’n korte tijd populair gemaakt heeft, over te brengen op dit album. Ondanks dat ze inmiddels al regelmatig buiten onze landsgrenzen hebben gespeeld zou het me niet verbazen als dit album de internationale deuren nog wijder gaat openzetten. Het album wordt op 7 februari aanstaande aan het publiek gepresenteerd in de bovenzaal van Paradiso.

Trackinglist All You Can Eat!:

 1. Third Round Of Gin
 2. Yes I Know
 3. It Won’t Be Long
 4. End Of Time
 5. Bad Habits
 6. Stop The Fussin’
 7. High Roller
 8. Later That Night
 9. She Tricked Me
 10. Split Second
 11. If I Had Money
 12. Who’s Hurtin’