×

Recensie

Pop

23 september 2021

Sufjan Stevens & Angelo De Augustine

A Beginner’s Mind

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Asthmatic Kitty

A Beginner’s Mind Sufjan & Angelo Stevens & De Augustine Pop 4 Sufjan Stevens & Angelo De Augustine – A Beginner’s Mind Written in Music https://writteninmusic.com

Het is de herfst van 2014 als de uit California afkomstige singer-songwriter Angelo De Augustine met beperkte middelen in eigen beheer zijn debuutalbum Spirals of Silence uitbrengt. Niet echt een plaat welke massaal wordt opgepakt, maar waarmee hij wel de aandacht trekt van Sufjan Stevens. Onder zijn hoede verschijnt op het door Sufjan Stevens opgestarte Asthmatic Kitty label Swim Inside the Moon. Gezamenlijk werken ze aan de single Time die vervolgens op zijn derde studioplaat Tomb terecht komt.

Vanwege persoonlijke omstandigheden gaat Sufjan Stevens daarna met zijn verdriet aan de slag en verwerkt verder met zijn stiefvader Lowell Brams het overlijden van zijn moeder Carrie op het indrukwekkende instrumentale Aporia. Een lastig te plaatsen geheel welke totaal niet in het verlengde ligt van het zachte dierbare Carrie & Lowell. De dood speelt tevens de hoofdrol op het loeizware rouwproces Convocations, waar hij de vijf rouwfases op indrukwekkende wijze vorm geeft in een tweeëneenhalf durend onbegrepen hoogstaand werkstuk. Tussendoor maakt hij het elektronische met flarden noise gevulde The Ascension.

Als men zich er bij neer gelegd heeft dat de periode van prachtige groots opgezette toegankelijke albums definitief voorbij is, en dat men geen meesterwerken als de bombastische musicalsfeer van Illinoise, het folky Seven Swans en eerder genoemde Carrie & Lowell hoeft te verwachten verschijnt nu A Beginner’s Mind. Dit samenwerkingsverband schets dezelfde benadering, maar ontwijkt netjes die privé omstandigheden, waardoor Sufjan Stevens net wat afstandiger overkomt dan op zijn latere platen.

A Beginner’s Mind van het gelegenheidsduo Sufjan Stevens en Angelo De Augustine is geïnspireerd door een soort van nostalgische gevoel welke het huren van een gedateerde Betamax Moviebox oproept. Legendarische filmmarathons die het tweetal samen organiseert. De aanpak is dus vrij simpel. In de nacht een film kijken, en daar vervolgens in de ochtend een song bij schrijven. Totaal geïsoleerd van de buitenwereld, sterk neergezet in het verdovende doodsklokkenspel van de demonische Hellraiser gevangenis The Pillar of Souls.

Het koppel kiest ook hier voor klassiekers uit de jeugdjaren van Sufjan Stevens zoals The Thing ((This Is) The Thing) , Der Himmel über Berlin (Reach Out), The Silence Of The Lambs (Cimmerian Shade), The Last Wave (Lost In The World) en Mad Max (Murder And Crime), aangevuld met oudjes als Night of the Living Dead (You Give Death A Bad Name) en All About Eve (Lady Macbeth In Chains) en recenter werk als Bring it On Again (Fictional California).

Sufjan Stevens gaat vocaal al aardig de hoogte in, maar heeft zeker bij lange na niet het bereik van de bijna maagdelijke vitale vrouwelijkheid die diep in Angelo De Augustine verscholen zit en zich prachtig openbaart in het titelstuk Beginner’s Mind. Zijn toepasselijke engelenzang in Reach Out streelt en vloeit ademloos samen met het herkenbare stemgeluid van Sufjan Stevens. Twee gelijkgestemde zielen die hun eeuwigheid willen verruilen voor een aards bestaan. Iconische helden en lugubere gestoorde personages, publiekelijk erkent met dezelfde sterrenstatus. De angst van Cimmerian Shade teruggebracht tot een berustende objectieve waarneming.

Gouden regenboog luisterliedjes waarbij de vergankelijkheid van de schoonheid centraal staat. De aftakeling van het verouderingsproces, het beest dat heimelijk verlangt naar perfectie, en de onschuld van de onbesmette tienerjaren. Dromerige eigen interpretaties van bestaande klassieke verhalen, veelal sprookjesachtig, soms uitblinkend in de zwaarte van de dood; het gecentraliseerde uitgewerkte thema van Convocations. Prachtige verstillende folk met hier en daar een regenval aan elektrische gitaarakkoorden bij het vintage getinte Back to Oz en duister onvoorspelbaar in het grillige You Give Death a Bad Name.



 1. Reach Out
 2. Lady Macbeth in Chains
 3. Back to Oz
 4. The Pillar of Souls
 5. You Give Death a Bad Name
 6. Beginner’s Mind
 7. Olympus
 8. Murder and Crime
 9. (This Is) the Thing
 10. It’s Your Own Body and Mind
 11. Lost in the World
 12. Fictional California
 13. Cimmerian Shade
 14. Lacrimae