×

Recensie

World

31 juli 2012

Studio One Sound

Studio One Sound

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Soul Jazz Records

Studio One Sound World 4 Studio One Sound Written in Music https://writteninmusic.com

Onder de naam Sir Coxsone The Downbeat opende Clement Seymour Dodd zijn eigen studio op 13 Brenfort Road in Kingston, Jamaica. Studio One begon als een kleine opnamestudio maar twee jaar later, met meer geavanceerde opnamemogelijkheden, wisten steeds meer artiesten de weg naar Studio One te vinden.

Met ongeveer 250 individuele albums en meer dan 6000 singles heeft Sttudio One duidelijk zijn stempel gedrukt op de muziek in Jamaica. Hoewel het label voornamelijk bekend staat om zijn reggae-sound werden er wel degelijk ook andere muziekstijlen opgenomen, waaronder gospel, calypso, rhythm & blues, jazz, ska, soul en funk.

Op deze fijne compilatie krijgen we een heerlijk voorproefje uit de Studio One-keuken en hiermee meteen inzicht en een goed overzicht van de ‘sounds’ van het beroemde label. Achttien zomerse tracks worden voorgeschoteld en de kwaliteit druipt ervan af. Er valt veel te genieten: zo is Rita Marley van de partij met Call To Me uit 1966, het jaar dat zij met Bob Marley trouwde, verspreiden The Heptones de boodschap van de liefde in Give Give Love, is er ska in The World Is With Me van Jackie Opel en is er een uitstekende  Smokey Robinson-cover, de door de Martinis in een calypso-jasje gestoken I Second That Emotion.

Daarnaast bevat het album natuurlijk veel meer sublieme reggae-songs. Er zijn mensen die beweren dat ze de Studio One-sound kunnen herkennen aan het specifieke opnamegeluid. Een groter compliment voor de oprichter en spil van het label, Clement Seymour ‘Coxsone’ Dodd is nauwelijks denkbaar. 1. Slim Smith - Hip Hug
 2. Ras Michael And The Sons Of Negus - Good People
 3. Lord Tanamo - Keep On Moving
 4. Wailing Souls - Trouble Maker
 5. Rita Marley - Call To Me
 6. Johnny Osbourne - All I Have Is Love
 7. The Martinis - I Second That Emotion
 8. Irvin Brown - Run Come
 9. The Heptones - Give Give Love
 10. Anthony ' Rocky' Ellis - Double Minded Man
 11. Jackie Opel - The Lord Is With Me
 12. Dub Specialist - Happy Feelings
 13. Prince Lincoln - Live Up To Your Name
 14. Ken Boothe - I Am A Fool
 15. Reuben Alexander - Happy Valley
 16. Larry Marshall - There's A Fire
 17. Roland Alphonso - Rolando Special
 18. Freddie McGregor - Homeward Bound