×

Recensie

Jazz

24 november 2016

Stuart McCallum & Mike Walker

The Space Between

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

The Space Between Stuart McCallum Stuart McCallum & Mike Walker Jazz 4.5 Stuart McCallum & Mike Walker – The Space Between Written in Music https://writteninmusic.com

De productiviteit van gitarist Stuart McCallum is bijna niet bij te houden. Het prachtalbum Carry Your Kin van zijn band The Breath, met zangeres Rioghnach Connoly, verscheen vlak voor de zomer, nog maar een maand terug verscheen het erg fraaie nieuwe album All Things van Slowly Rolling Camera, waar hij ook een voorname rol in speelt, en dan is daar nu alweer het album The Space Between, de tweede samenwerking op plaat met gitarist Mike Walker.

Stuart McCallum heeft na een fiks aantal jaren als bepalende factor binnen The Cinematic Orchestra, de laatste jaren op eigen kracht een enorme creativiteit ontwikkeld die het ene na het andere belangwekkende project oplevert. Zo bepalend als zijn gitaarspel voor Cinematic Orchestra was, luister naar het meesterlijke Ma Fleur, is trouwens ook zijn manier van songopbouw. Iets wat zijn solowerk ook telkens weer laat horen. Mike Walker verdiende zijn sporen onder meer bij Impossible Gentlemen, George Russell en Kenny Wheeler. De vriendschap tussen Walker en McCallum, noem het een muzikale broederschap, werd in 2014 gevat in een eerste prachtalbum getiteld Beholden.

Hun nieuwe samenwerkingsplaat The Space Between werd opgenomen in de fameuze Wooden Room in de Real World studio’s. De perfecte studio om pure, akoestische muziek op te nemen. Een ruimte die inspiratie ademt. (Niet raar dat uit die studio’s ook de meesterwerken van The Gloaming komen). McCallum schreef het leeuwendeel van de composities en het door Burt Bacharach en Hal David geschreven Alfie en het vooral van Sonny Rollins bekende My Ideal krijgen een prachtige herbewerking.

De weergaloze wijze waarop beide topgitaristen elkaar aanvullen wordt gelijk al duidelijk in All Finally, de openingstrack van The Space Between. De manier waarop McCallum de compositie met scheuten elektronica start, vervolgens zijn akoestische gitaar inzet, een viool weerklinkt en het moment waarop Walker de akkoorden van McCallum met prachtig elektrisch gitaarwerk invult, is van een ongelooflijk schoonheid. Een strijkkwartet maakt de compositie nog warmer en emotievoller. Het is de introductie van een, wat al snel blijkt, wederom prachtig album.

De combinatie McCallum/Walker is er één met veel chemie. De mannen vullen elkaar meesterlijk in spel aan. McCallum, toch ook een meester op de elektrische gitaar, houdt zich met zijn akoestische gitaarwerk in veel composities wat op de achtergrond en hij laat Walker met zijn prachtige gitaarminiaturen gloriëren. Luister naar een compositie als Yewfield en laat je bedwelmen. De sfeer die het gitaarspel van de mannen alleen al teweegbrengt is met emoties overladen, de door McCallum aangebrachte electronics en de in een aantal composities aanwezige strijkers maken het allemaal nog gloedvoller.

Laten we maar duidelijk zijn: The Space Between is een wonderschoon album. Een album vol jazzreferenties maar vooral ook gebaad in de folk. Composities die steeds fraai in opbouw hun weg naar je hart vinden. Met meesterlijk vaak ingetogen gitaarspel maar af en toe ook gelardeerd met heerlijke uithalen zoals in At The Trees Waltz waarop Walker even kort op z’n Gilmour’s van leer trekt. Net als op het prachtig lang uitgerekte albumafsluiter Sky Dance, dat vol flamenco-referenties naar een absoluut albumhoogtepunt geduwd wordt. Wat een spannende op- en uitbouw en wat is Walker in bloedvorm.

Op The Space Between maken de Britse gitaargrootmeesters McCallum en Walker wederom heel erg duidelijk dat ze van bijzondere klasse zijn. Het is niet alleen een album vol prachtige composities met warmbloedige arrangementen maar tevens de staalkaart van waar de Britse jazz momenteel ook voor staat. Zeer hoog niveau dus.  1. And Finally
  2. Alfie
  3. Moment Us
  4. Yewfield
  5. String Quartet In G Minor, Excerpt From The 3rd Movement
  6. The Space Between
  7. As The Trees Waltz
  8. My Ideal
  9. Sky Dancer