×

Recensie

Electronic

18 november 2016

Positie 4 Jaarlijst 2016

Strobes

Brokespeak

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blood and Biscuits

Brokespeak Strobes Electronic 5 Strobes – Brokespeak Written in Music https://writteninmusic.com

Een baanbrekend tegelijk overweldigend album, dat mogen we Brokespeak van het uit Londen afkomstige Strobes zeker noemen. Het is echt ongelooflijk hoe de drie muzikanten van Strobes, drijvend op een basissound van echte drums, gitaar en toetsen, en alles wat ze daar omheen nog meer gebruiken, de electronic een ongelooflijke schop geven en naar een nieuwe prachtige standaard tillen.

Hoe jong ook, de drie muzikanten die Strobes vormen, hebben hun sporen in de Londen scene al ruimschoots verdiend. In verschillende formaties bouwden zij een grote naam op in die immer met super getalenteerde muzikanten drukbevolkte Londense scene. Strobes heeft met het grote Britse toetsentalent Dan Nicholls, de briljante multi-instrumentalist Matt Calvert en drumgeweldenaar Joshua Blackmore een bandbezetting die moeiteloos de muzikale bakens kan verzetten. Iets wat ook het doel van Strobes is. Muziek maken zonder concessies en muzikale grenzen die verzetten maar doodgewoon opzij duwen.

Dat daar iets wonderbaarlijks tegelijk briljants uit is voorgekomen is voor ons mooi meegenomen. Brokespeak is een album als geen ander. De muzikanten geven niet alleen de electronic een fascinerende schop maar versmelten deze moeiteloos met rock (tegen metal aan soms), free jazz, ambient, techno gelardeerd met funk versneden dan weer Afrikaanse gitaarpartijen. Echt bizar om te horen hoe moeiteloos deze muzikanten door die op en neer stuiterende, soms heerlijke haperende beats (Blackmore geeft de term broken beats een geheel nieuwe dimensie) in perfecte balans blijven.

Brokespeak is een ronduit intens en verpletterend album. Vanaf de openingstonen van Winder, hoor hoe bizar die drums erin komen en vervolgens de hele band losgaat en dwars tegen elkaar in de compositie vorm geeft, weet je dat je met Brokespeak een absolute topplaat in huis hebt gehaald. Met de prachtig ruimtelijke intrigerende titeltrack, het daarop volgende lekker diep groovende Horn ok Please, met een niet uit je hoofd te krijgen melodie, en het ultra-ritmische, absoluut geniale Guns, Germs and Steel weet je wel heel duidelijk dat Strobes een wel heel erg belangrijke nieuwe band is.

Met het meesterlijke, lekker donkere World Go By, met een hoofdrol voor het geweldige gitaarwerk van Calvert, wordt in een absurd fantastische opbouw een nieuw hoogtepunt bereikt. Met Spin (alleen dat intro al!!!!) breekt de band de lucht weer open. Maar bij Strobes betekent dat altijd dat er laag over laag wordt opgebouwd en de diepte wordt gezocht. Verbluffend hoe dat geweldige toetsenwerk van Nicholls, dat dan weer vrijwel pure dan weer in alle kanten door de computer getrokken gitaargeluid van Calvert en het ronduit verpletterende drumwerk van Blackmore elkaar in de sound opjagen. Wat een wederom overweldigende track! En dan hebben we albumafsluiter Skinski nog niet eens gehad. Alleen dat drumwerk al. Wat voor ritme speelt die Blackmore toch? En hoe absoluut briljant. Alleen met deze track bewijst Blackmore dat in Engeland naast Adam Betts alweer zo’n grote drumheld opgestaan is. Ongelooflijk wat hij binnen Strobes laat horen. Sowieso een absoluut brute en briljante albumafsluiter.

Brokespeak is een verpletterend album. Strobes is een verpletterende nieuwe band. Een band waarin het geweldige talent van de afzonderlijke muzikanten in samenwerking zo absurd wordt uitvergroot dat we van een majestueus debuut mogen spreken. Brokespeak is zo’n album dat als meesterwerk debuut de wereld in zal gaan. Baanbrekend en verpletterend gelijk.  1. Winder
  2. Brkspk
  3. OK Please
  4. Guns, Germs And Steel
  5. World GB
  6. Spin
  7. Kiksin