×

Recensie

Soul / Hiphop

21 juli 2014

Strange Breaks & Mr. Thing 3

Strange Breaks & Mr. Thing 3

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: BBE

Strange Breaks & Mr. Thing 3 Soul / Hiphop 4 Strange Breaks & Mr. Thing 3 Written in Music https://writteninmusic.com

De meest interessante verzamelaars zijn toch wel in de hoek van de vintage funk, disco en soul te vinden. Het devies hierbij is vaak: hoe obscuurder, hoe beter. Professionele cratediggers, die actief zijn in de kleinste niches zijn er genoeg en ieder genre en substroming van substromingen heeft zo zijn eigen überspecialisten. Die op gezette tijden met de wereld willen delen welke parels er nu weer gevonden zijn. Lieden als Gilles Peterson, Keb Darge, Joey Negro, Takayoshi Murota (DJ Muro), Sean P(ennycook)., Red Greg, Kenny Dope en Al Kent: het zijn de matchmakers, die deel uitmaken van een select genootschap, die de wereld afstruinen naar de meest als hard-to-find te boek staande titels en daar een behoorlijke dagtaak aan hebben. Ook de van de Scratch Perverts bekende Marc Bowles, beter bekend als Mr. Thing mag zich tot dit illustere gezelschap rekenen.

En wanneer er weer een verzamelaar verschijnt, die is samengesteld door één van bovengenoemde coryfeeën, dan kan er eigenlijk weinig meer misgaan. Veelal bevatten die compilaties exclusieve, nooit eerder gehoorde tracks, die al in de tijd dat deze gereleased werden, al nauwelijks verkrijgbaar waren. Zonder uitzondering uitgekiende tracklistings met als bijkomend – niet onbelangrijk – voordeel dat al die verzamelaars zelden doublures kennen. Het niet in elkaars vaarwater zitten en wederzijds respect is hierbij een belangrijk uitgangspunt en gegeven. Het is dus een behoorlijk serieuze aangelegenheid voor de leden van deze orde.

Ook labels vervullen een belangrijke schakel in dit netwerk. Want de combinatie van samensteller en label bepaalt in veel gevallen de kwaliteit van de verzamelaar. Het BBE-label vervult in dit nog immer dynamische en interessante segment al jarenlang een belangrijke rol. BBE geeft de samenstellers de volle ruimte om helemaal los te gaan met curieuze playlists en is volledige vrijheid van handelen een vereiste om het gewenst resultaat te behalen. Vandaar dat praktisch alle BBE verzamelaars onmisbaar zijn en bovendien de tand des tijds uitstekend weten te doorstaan. Vanwege het feit dat de tracks tijdloos zijn en rages en trends niet de aanleiding zijn voor het BBE releasebeleid. Een hoog educatief gehalte dus, zonder dat het elitair en snobistisch wordt.

En volgens dat concept werd ook Strange Breaks & Mr. Thing samengesteld. Deel drie alweer. Zoals het hoort dit keer ook weer een dubbelaar, die bestaat uit een onberispelijke mix van Bowles en een schijf waar de nummers unmixed op zijn te vinden. Want in de mix is weliswaar leuk, maar de toegevoegde waarde zit toch vooral in goed klinkende, originele versies waar naast luisteren ook zelf mee gegoocheld kan worden.

Mr. Thing kiest niet voor één stijl, maar gaat allerlei dwarsverbanden aan door te putten uit allerlei stijlvarianten, zo lang het maar soulful, funky en vintage is. Verwacht geen bekende nummers, maar is het een en al obscuriteit wat de klok slaat. Namedropping en rugnummers noemen is dan ook niet relevant: de meeste namen zullen volkomen nietszeggend zijn. De kracht van de tracklisting ligt vooral in de gewiekste nummerkeuze en de sferen die worden opgeroepen. De periode waar vooral uit geput wordt zijn de 70’s, een tijd waarin de ene na de andere dopetrack verscheen, veelal op kleine onafhankelijke labeltjes die hun basis door heel Amerika hadden. Alhoewel de titel suggereert dat breaks de overhand hebben, is dat enigszins misleidend: Mr. Thing’s playlist is een broerige mixture, avontuurlijk genoeg door de scratches en effecten, die de DJ Mr. Thing laten horen. En alhoewel bij de selectie de nadruk ligt op ‘obscuur’ in plaats van ‘ relevant’, is dat geenszins een manco. Strange Breaks & Mr. Thing 3 laat een verzameling tracks horen, die uit een tijd afkomstig zijn, waarin (net als nu) er gruwelijk veel verscheen en het de kunst was om het kaf van het koren te scheiden. En met de bewezen betrouwbaarheid van mensen als Mr. Thing levert BBE opnieuw weer een compilatie af, die praktisch ongehoord aangeschaft kan worden.

Tracklisting Strange Breaks & Mr. Thing 3

CD 1 Continuous DJ mix by Mr Thing

 1. Disco Orchestral – Do It Again
 2. Dum-Dum – Art The Grass
 3. John Fitch and Associates – Romantic Attitude
 4. The Internationals – Give A Damn
 5. Nu-Sound Express, Ltd – One More Time, You All
 6. Dynamic Concept – La Da Da
 7. Amral’s Trinidad Cavaliers – It Sure Is Funky
 8. James Asher – Oriental Workload
 9. Özel Türkbas – Ozel’s Dance Routine (Mr Thing Re-Edit)
 10. Zulema – Giving U
 11. Harry Beckett – Ring Within Rings
 12. Smiling Hard – Fire To The Galleon
 13. Woolwich Polytechnic School Concert Band – The Sweeny
 14. The Capprells with the Sul Brothers Band -Close Your Eyes
 15. Sharon Cash – Nature Boy

CD 2 unmixed

 1. Dynamic Concept – La Da Da
 2. The Internationals – Give A Damn
 3. Nu-Sound Express, Ltd – One More Time, You All
 4. David T. Walker – Lay Lady Lay
 5. James Asher – Oriental Workload
 6. Dum-Dum – Art The Grass
 7. Disco Orchestral – Do It Again
 8. The Graham Walker Sound – Crossroads
 9. Zulema – Giving Up
 10. Harry Beckett – Ring Within Rings
 11. Smiling Hard – Fire To The Galleon
 12. The Capprells with the Sul Brothers Band – Close Your Eye
 13. Woolwich Polytechnic School Concert Band – The Sweeny
 14. Chuck Jackson – Candy
 15. John Fitch and Associates – Romantic Attitude
 16. Sharon Cash – Nature Boy
 17. Spunk – La Bimin
 18. Amral’s Trinidad Cavaliers – It Sure Is Funky


 1. La Da Da
 2. Give A Damn
 3. One More Time, You All
 4. Lay Lady Lay
 5. Oriental Workload
 6. Art The Grass
 7. Do It Again
 8. Crossroads
 9. Giving Up
 10. Ring Within Rings
 11. Fire To The Galleon
 12. Close Your Eyes
 13. The Sweeney
 14. Candy
 15. Romantic Attitude
 16. Nature Boy
 17. La Bimini
 18. It Sure Is Funky
 19. Ozel's Dance Routine