×

Recensie

Alternative

27 februari 2017

Strand of Oaks

Hard Love

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Dead Oceans

Hard Love Strand of Oaks Alternative 3.5 Strand of Oaks – Hard Love Written in Music https://writteninmusic.com

Strand of Oaks bouwde dankzij het album Heal en een even stevig als innemend optreden op Best Kept Secret in 2015 ook hier een aardige reputatie op. Voor frontman Tim Showalter ging het leven de laatste tien jaar bepaald niet rimpelloos voorbij maar hij blijft investeren in zichzelf en de mensen om hem heen. Showalter ontsnapt echter niet aan mijmeringen over zijn jeugdjaren in Indiana. Op voorganger Heal deed sleuteltrack Goshen ’97 hier verslag van, op Hard Love is het Radio Kids, een groots klinkende rocksong over home taping en stiekem radio luisteren via de koptelefoon.

Strand of Oaks borduurt op persoonlijk wijze voort op de Amerikaanse gitaarrock van de jaren tachtig en negentig, waarbij ook drugs niet ver weg blijken, zoals op On The Hill, dat over Showalters heftige trip tijdens een Australisch festival handelt. Het bedwelmende, stevige Everything had niet misstaan op een Screaming Trees-album van vijfentwintig jaar terug. Lekker om die sound weer te horen.

Showalter is vooral geïnteresseerd in gitaarbands die met een flink verruimde geest – deels beïnvloed door de dance-cultuur – de meest prikkelende en avontuurlijke platen maakten, iets wat volgens hem vooral rond 1990 plaatsvond. Hoewel je Hard Love niet echt avontuurlijk kunt noemen is het toch een prima album. Strand of Oaks legt een flink aantal lekkere gitaartracks neer waarbij ook het langzamere werk prima blijft hangen, zoals het traag golvende, in noise eindigende Salt Brothers en het mooi opbouwende Hard Love dat vrij conventioneel overkomt maar toch lekker vol ideeën zit.

Het slechts door piano begeleide Cry laat de andere kant van de medaille horen, de kater na het feest en een reeks verkeerde beslissingen, al eindigt de song luchtiger. Op het lekker rammelende Quit It lijkt Showalter zijn beslommeringen (voor even) te hebben overwonnen. De middelmaat slaat toe op met de cliché-rocker Rest Of It. Vreemd dat deze voorspelbare track op het album is toegelaten. Taking Acid And Talking To My Brother kringelt als rookslierten voorbij en wint na vijf minuten flink aan (druggy) intensiteit. Het type albumafsluiter dat terugvoert naar, pakweg, 1967.

De oogst op Hard Love laat nog wel wat te wensen over (9 songs, 40 minuten) maar Strand of Oaks stelt absoluut niet teleur met deze plaat. Daarvoor is de combinatie van degelijke, stevige en persoonlijke rock en lichte psychedelica gewoonweg te smakelijk.

Strand of Oaks speelt op 27 februari in Ancienne Belgique, Brussel en op 5 maart in de Tolhuistuin in Amsterdam.  1. Hard Love
  2. Radio Kids
  3. Everything
  4. Salt Brothers
  5. On The Hill
  6. Cry
  7. Quit It
  8. Rest Of It
  9. Taking Acid And Talking To My Brother