×

Recensie

Roots

17 april 2023

Straf

Zeppelin!

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Zeppelin! Straf Roots 3.5 Straf – Zeppelin! Written in Music https://writteninmusic.com

Het is inderdaad straf wat het gelijknamige Brabantse collectief brengt. Bijna twee decennia vult Straf theaterzalen met niet zelden absurdistische, gepassioneerde voorstellingen die zich telkens in andere omstandigheden afspelen. Een dronken fanfare, ergens op een rondzwalpend of zinkend schip, in een tunnel, diep onder de grond, telkens eindeloze omzwervingen zonder einddoel. De muziek speelt daarbij een hoofdrol. Kuifkop kwam tot stand met regisseur Erik Willems en met de Bossche kunstenaar Luc Kastelijn stelden ze Wladiwostok! voor.

De begeleidende soundtrack vervult daarbij een essentiële rol. Eerder werden de epeetjes  Vraatzucht en Zinkend Schip uitgebracht naast de cd Pompen Of Verzuipen. De muziek van Straf wordt wel eens als iets te vrijblijvende vrolijke Polderpolka weggezet, maar er huist beslist meer in Zeppelin!

De zeven muzikanten trokken naar Studio Wild Verband van de veelzijdige muzikant en songwriter BJ Baartman die weet de eigenzinnige sound accuraat te capteren. We belanden in de leefwereld van de gesloten afdeling bevolkt met hopeloze alcoholisten, gevaarlijke psychopaten en andere zogenaamde onaangepaste personages. Van de opener Niets aan de hand tot de uiteindelijke  ontsnappingsvlucht vertellen de bewoners hun verhaal en hun waarheid in een meeslepende muzikale omkadering met big band jazz en blues maar ook beat en postpunk passages.

Het begint al met het tekstblad, de tracks duiken weliswaar in chronologische volgorde maar zijn zonder enige onderbreking afgedrukt zo goed als onleesbaar. Goed luisteren is de boodschap en dat is in dit geval geen straf, integendeel.

Na het op strakke drumbeat huppelende Wolvenaard komen we bij Het beest, ongenadige messcherpe riffs en furieuze blazers. Een zwierig orgel en accordeon drijft Parels aan dat in een uitzinnige, opzwepende Balkan ontknoping uitloopt. Marie-Louise, een ogenschijnlijk onschuldige ode aan een geliefde. Op het geluid van messen die geslepen worden en verzengend gitaarwerk worden de waanzinnige kronkels in het hoofd van een langdurig geïnterneerde ontrafelt.

Na Orkest met gouden tanden verzeilen we met Dood in de grond op de grafakker met zingende zaag en een blazerssectie die uit zo’n begrafenismars in New Orleans lijkt weggeplukt. Ikke en Ha ha he he schetst de hallucinante, schizofrene leefwereld met respectievelijk helse blues en aanstekelijke accordeonpolka.

Op een enerverende boogieritmiek gaat Willem op zoek naar zijn tanden. De klok tikt ongenadig en de ontsnapping uit ‘gesticht van waanzin’ wordt voorbereid en uiteindelijk doemt het luchtschip op.

Zeppelin! is een gevarieerde, niet te versmaden muzikale trip die ook buiten de theaterzalen imponeert.

 

  1. Niets aan de hand
 2. Wolvenaard
 3. Het beest
 4. Parels
 5. Marie-Louise
 6. Orkest met gouden tanden
 7. Dood in de grond
 8. Ikke
 9. Ha ha he he
 10. Willem
 11. De Klok
 12. Zeppelin!