×

Recensie

Soul

10 november 2022

STR4TA

STR4TASFEAR

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

STR4TASFEAR STR4TA Soul 4 STR4TA – STR4TASFEAR Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een fijne verrassing was twee jaar terug het album Aspects van STR4TA, de band van Jean-Paul ‘Bluey’ Maunick en Gilles Peterson. Onconventionele vintage jazzfunk tachtiger jaren stijl met veel liefde en klasse opnieuw uitgevonden. Het succes van de plaat levert met STR4TASFEAR een nieuw album op.

Bluey, mastermind achter Incognito, en Gilles Peterson, DJ/radiomaker/platenlabeleigenaar/muzikaal geweten, kwamen beiden halverwege de jaren tachtig de muziekscene inrollen toen de Britse jazzfunk  op het punt van doorbreken stond en hebben beiden meegeholpen deze wereldwijd neer te zetten. STR4TA is hun ode aan sound van toen.

STR4TASFEAR gaat verder waar Aspects stopte. Dus met superaanstekelijke funky grooves, heerlijke lopende bassen, funky gitaarpartijen en immer voorzien van fijne toetsen en blazers. Een lekker fijn en compleet bandgeluid met ene warme uitstraling met grote dansgevoeligheid.

Bluey heeft weer een fijne groep muzikanten de studio binnen gehaald om de nieuwe songs op te nemen en heeft in de Amerikaanse trompettist Theo Croker, het uit Brighton afkomstige duo Anushka, soullegende Omar, zangeres Valerie Etienne en nieuwe heldin Emma-Jean Thackray daarnaast een indrukwekkende gastenlijst.

STR4TASFEAR biedt exact datgene wat voorganger Aspects al zo ontzettend lekker maakte. Met veel liefde wordt de sound van de Brit-funk en electro-soul van de late jaren 70 en vroege jaren 80 weer naar deze tijd getild. Het is de warmte van die sound die het geheel even tijdloos als soulful maakt.

Meer dan genoeg geweldige tracks weer om de komende winter jezelf mee op te warmen: City Sounds, Turn Me Around, Why Must You Fly, To Be As One, Night Flight, Lazy Days, Find Your Way en Virgil. Met de muziekbreinen van Bluey en Peterson bij elkaar gestoken betekent STR4TA een feest aan tracks die in arrangementen, zowel instrumentaal als vocaal, de exact perfecte sfeer creëren.

Na Aspect schiet ook STR4TASFEAR volledig in de roos. Songs met een heerlijke groove en aanstekelijke melodielijnen die de dansvloer moeiteloos vinden maar net zo goed over de speakers thuis een warm gevoel achterlaten. 1. City Sounds
 2. Turn Me Around
 3. When You Call Me
 4. Night Flight
 5. Soothsayer
 6. Why Must You Fly
 7. To Be As One
 8. (Bring On) The Bad Weather
 9. Lazy Days
 10. Find Your Heaven
 11. Virgil

Kant A:

 1. City Sounds
 2. Turn Me Around

Kant B:

 1. When You Call Me
 2. Night Flight
 3. Soothsayer

Kant A:

 1. Why Must You Fly
 2. To Be As One
 3. (Bring On) The Bad Weather

Kant B:

 1. Lazy Days
 2. Find Your Heaven
 3. Virgil