×

Recensie

Electronic

24 maart 2021

STR4TA

Aspects

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

Aspects STR4TA Electronic 4 STR4TA – Aspects Written in Music https://writteninmusic.com

Met de twee wel heel aanstekelijke singles Aspects en Rhythm In Your Mind werd het afgelopen jaar STR4TA gelanceerd, een nieuwe samenwerking tussen muzikale alleskunners Gilles Peterson en Jean-Paul ‘Bluey’ Maunick. Mannen die immer garant staan voor tijdloze Britfunk klasse.

Het eerste STR4TA album Aspects heeft diezelfde vibe die hun eerste twee tracks ook al hadden. Muzikaal geïnjecteerd door vroege jaren tachtig bands als Atmosfear, Hi-Tension, Light of the World en Freeez (Bluey speelde zelf in de twee laatst genoemde bands) hebben Peterson en Maunick binnen STR4TA hun liefde voor de Britse jazzsoulfunk uit de vroege jaren tachtig optimaal hervonden.

Aspects is een album met heel veel liefde en muzikaliteit gemaakt. Natuurlijk weten gitarist/songschrijver/arrangeur Bluey en DJ/Labelbaas/groove-specialist Peterson hoe songs werken en hoe deze te arrangeren om zo het volle potentieel uit een song te halen. Ze weten vooral ook hoe een song erg lekker moet klinken met exact de juiste instrumentatie, zang en ritmes.

Bluey heeft altijd al enorm goed gesnapt met welke muzikanten hij moest werken. Ook de muzikanten die op het STR4TA album meespelen zijn allen van grote klasse (luister maar eens naar die ongehoord fijne Fender Rhodes solo die op We Like It te horen is bijvoorbeeld) en de groove op alle tracks is van super smaakvol tot erg aanstekelijk.

Gilles en Bluey hebben met Aspects een heerlijk tijdloos jazzsoulfunk album gemaakt. Geen geflirt met hippe hedendaagse zaken gewoonweg tijdloze songs met echte instrumenten en waar de heerlijk soepel lopende bas, lekker los en swingende drums en de strak op een funky ritme spelende gitaar de dragers van de groove zijn en de rest de warmbloedige aanvulling.

De reeds eerder genoemde singles openen het album die daarnaast in I Like It een al net zo aanstekelijke, gelijk naar de dansvloer rennen, track heeft. In Dance Desire, Steppers Crusade, After The Rain en albumafsluiter Vision 9 zoekt de band meer de diepte in sterke arrangementen natuurlijk zonder de groove uit het oor te verliezen.

Zo’n track als Give In To What Is Real is natuurlijk geboren voor de dansvloer maar zou als volgende single al net zo goed een volume-flink-omhoog-draaier zijn. De funky gitaar van Bluey en de daarop ingezette diepe bas zetten er zo genadeloos in dat dansen onherroepelijk moet. Kinshasa FC met z’n Afrikaanse feel heeft die neiging al net zo hard. Heerlijke tracks zijn het.

De samenwerking tussen Gilles en Bluey is een zeer interessante. Als bij andere projecten waarbij ze een samenwerking aangingen is Gilles de man die via oude platen de vibe zoekt die hij graag in een compositie omgezet zou zien. Bluey pakt vervolgens zijn gitaar en instrueert de band om vanuit de door Gilles gevonden sfeer nieuwe verdiepingen te zoeken. Een bijzonder en voor beide mannen ideaal plan van aanpak.

Die losse benadering waarbij in een soort van improvisatiesfeer naar de juiste sound gezocht is geeft deze eerste STR4TA een fijne frisse en losse sfeer mee. Het fascinerende vakmanschap van Bluey en de muzikanten om hem heen hebben ervoor gezorgd dat Aspects een heerlijk album is geworden. Dat beide mannen snappen hoe je een sound neerlegt betekent daarnaast ook nog eens dat de tien tracks van het album fantastisch door de speakers de kamer binnen rollen.  1. Aspects
  2. Rhythm In Your MInd
  3. Dance Desire
  4. We Like It
  5. Steppers Crusade
  6. After The Rain
  7. Give In To What Is Real
  8. Kinshasa FC
  9. Vison 9