×

Recensie

30 mei 2016

Stillwave

The Heim EP

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht in eigen beheer

The Heim EP Stillwave Alternative 4 Stillwave – The Heim EP Written in Music https://writteninmusic.com

Het Utrechtse Stillwave is inmiddels aan zijn derde ep toe. Dat het trio met hun eerdere werken een aardige reputatie wisten op te bouwen blijkt wel uit het feit dat Stillwave niet alleen in Nederlands optreedt maar ook in Engeland voet aan de grond heeft gekregen. Dit jaar stond de band al in Bath en Londen en begin juni is Stillwave ook te zien in Cardiff en Sheffield. Het is overigens de vraag of er dit jaar nog veel optredens volgen want het is na drie ep’s de hoogste tijd voor een album. Met andere woorden: de studio wenkt.

De uptempo single What Have You is een mooie, breed uitwaaierende en donkere sfeerschepping die door Marcel Jongejans mooie, onder de huid kruipende zang een fraaie, diepere dimensie krijgt. Sensei Jones is een stevige postpunksong die dramatiek en kracht afwisselt met rustpunten en finesse. Stillwave is duidelijk gegroeid de afgelopen jaren. En dat terwijl de vorige ep’s ook al niet misselijk waren.

The Heim biedt even donkere, krachtige als elegante, ruimtelijke nachtmuziek die soms een band als The Blue Nile in herinnering roept maar die ook aan recentere groepen als Tindersticks en Interpol doet denken. Het zijn echter vrij vluchtige associaties want Stillwave heeft zeker een eigen geluid gevonden de afgelopen tijd. From Here is exemplarisch: prachtige, effectvolle gitaarlijnen en vocalen. Ondanks het ruimtelijke geluid zweeft de muziek nergens het raam uit; de pittige drums en verzorgde productie zorgen ervoor dat de band je op de huid blijft zitten. Op het grimmigere Cali bijt de band meer van zich af met stevigere drums en gitaarwerk en bij vlagen grommende zang. Het is een track die The Heim extra impact meegeeft.

Zoals gezegd: na drie ep’s is het inderdaad tijd voor een album van Stillwave. De band zal hier de tijd voor gaan nemen maar laten we hopen dat we ergens in 2017 verblijd zullen worden met een album. Een plaat die weleens heel hoge ogen zou kunnen gooien.  1. Heim
  2. From Here
  3. Cali
  4. What Have You
  5. Sensei Jones