×

Recensie

Pop

31 oktober 2017

Stillwave

Sell Another Soul

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht in eigen beheer

Sell Another Soul Stillwave Pop 4.5 Stillwave – Sell Another Soul Written in Music https://writteninmusic.com

De single Cradle, die dit voorjaar werd prijsgegeven, beloofde al veel: een originele, indringende sfeersong met een prettig mechanisch tintje. Na drie sterke ep’s was het de hoogste tijd dat Stillwave, uit Utrecht, met een album kwam. Het trio dat eigentijdse alternatieve pop en elektronica, new wave en postpunk zo mooi wist samen te smeden de afgelopen jaren en dat ook in Engeland al flink wat optredens deed, had ongetwijfeld een prachtdebuut in zich.

She Flies A Tracer en ’94 Civic waren de volgende kijkjes die de band in de keuken bood, in afwachting van de albumrelease. Eerstgenoemde is een elegante, stemmige en wat stevigere song die hetzelfde hoge niveau als Cradle haalt, zij het dat het een minder experimentele track is. De ingetogen, recente single ’94 Civic, een mix van elektronica en akoestica, is geen logisch albumlokkertje; het geeft eens te meer aan dat Stillwave geen platgetreden paden wenst te bewandelen.

Met Box Cart Sucker borduurt de band op imposante wijze voort op hun eigen erfenis: big music, night music in optima forma; een indrukwekkende track, niet in het minst door de klappende drums, de borrelende sequences en de scherpe, gitaar aangedreven, uitloop die maar blijft doorgaan.

Stillwave kon altijd al wijzen op een mooie sound, een fraaie stijl. Op Sell Another Soul experimenteert de band verder door nóg wat meer geestverruimende, dan weer schurende elektronica toe te voegen. De band beschikt hoorbaar over een mooie batterij aan apparatuur. Adeleide (Sic) – single nummer vier – heeft een fijne mechanische basis waarover de band, binnen een rechtlijnige karakter van de track, een prima song neerlegt die postpunk en indierock moeiteloos vervlecht.

De songs van Stillwave zitten vol fraaie schakeringen en fijne details al vergeet de band niet uit te halen, zoals op het robuuste, noisy Do Less Live Longer dat als een donker paard voorbij galoppeert en middels de climaxen van How To: Jump Out Of A Moving Car, die de onderwerping waarover wordt gezongen een tweede, vurig gezicht geven.

Naar het einde toe is Bypass stevig maar zet de band tegenover de stampende beat een mooi contrasterende frasering neer. Afsluiter KTLBLCK is plechtig, zwaar maar heeft nog voldoende lucht om claustrofobie uit te sluiten. Zo weet Stillwave op hun debuutalbum continue spannend te klinken zonder door te slaan in ondoordringbaarheid. De songs blijven toegankelijk maar hun eigenzinnige karakter, zowel dromerig en elegant als confronterend en schurend, zorgen voor een prikkelende scherpe rand. En daarmee heeft Stillwave een van de beste Nederlandse alternatieve popalbums van de laatste jaren afgeleverd.  1. Cradle
  2. She Flies A Tracer
  3. Box Cart Sucker
  4. '94 Civic
  5. Do Less Live Longer
  6. How To: Jump Out Of A Moving Car
  7. Adeleide (Sic)
  8. Bypass
  9. KTLBLCK