×

Recensie

Roots

02 augustus 2016

Stevie Nimmo

Sky Won't Fall

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Manhaton Records

Sky Won't Fall Stevie Nimmo Roots 4 Stevie Nimmo – Sky Won’t Fall Written in Music https://writteninmusic.com

In de slagschaduw van de in het bluesrockcircuit befaamde en zeer geliefde Nimmo Brothers opereren de twee volslanke Schotse broers Alan en Steve ook beiden als solo-acts (Alan Nimmo met de band King King). Daarbij staat Steve soms een klein beetje in de schaduw van Alan, met zijn aan Paul Rodgers herinnerende vocalen. Terughoudendheid past Stevie Nimmo echter geenszins, zoals al blijkt uit de eerste tonen van openingsnummer Chains Of Hope op Sky Won’t Fall.

De uit Glasgow afkomstige Nimmo Brothers maken al enkele decennia de Europese live circuits onveilig, met hun knap heavy, op blues en Free/Bad Company en Thin Lizzy geïnspireerde sound. Afzonderlijk zijn ze al erg goed, maar samen zijn ze absoluut onverslaanbaar. Zeker als ze elkaar uitdagen en gaan duelleren op hun Gibson Les Paul-gitaren of Fender Stratocasters.

Op dit album spelt Stevie Nimmo met een powertrio-bezetting, met Mat Beable op basgitaar en Craig Bacon op drums. Roll The Dice is een goede hedendaagse versie van de 70-ies hardrock à la Bad Company en Lizzy. Vooral het lyrische en intense gitaarspel doet denken aan Thin Lizzy ten tijde van Brian Robertson. Zie maar dat je dat benadert als gitarist.

Daarna neemt hij gas terug, met de broeierige nummers als Change, Running Back To You en het countryrock-achtige Walk The Thin Line. Ook daarin doet de muziek (in positieve zin!) denken aan de oude Bad Company, die heavy rock altijd afwisselden met ballads en soul-invloeden. Ook de Schotse zanger Frankie Miller komt in gedachten, vooral in I’ll Pray For You.

Blues kun je deze muziek bezwaarlijk meer noemen. Wel uitstekende (hard-)rock, zo nu en dan met monumentale Zeppelin-achtige riffs (Chains Of Hope en Still Hungry). Gambler’s Roll kent wel een bluesy ritme en structuur maar verzeilt in woeliger wateren, met een fraai opgebouwde gitaarsolo en zwaar aangezette riffs. Het nummer blijkt te zijn geschreven door collega-gitaarreus Warren Haynes van de Allman Brothers/Gov’t Mule. Soul past Schotten eveneens erg goed. Dat wisten we al, maar het swingende Loving Might Do Us Good bewijst dit eens te meer.

Een mooi gevarieerd album, dat enerzijds leunt op klassieke hardrock, maar even veel goede rustige songs telt. Het vakmanschap en de Keltische passie maken het echter pas echt tot wat het is.  1. Chains Of Hope
  2. Roll The Dice Again
  3. Change
  4. Running On Back To You
  5. Walk The Thin Line
  6. I'll Pray For You
  7. Still Hungry
  8. Gambler's Roll
  9. Lovin' Might Do Us Good
  10. Love You More Tonight