×

Recensie

Rock

12 april 2015

Positie 9 Jaarlijst 2015

Steven Wilson

Hand. Cannot. Erase.

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Kscope

Hand. Cannot. Erase. Steven Wilson Rock 5 Steven Wilson – Hand. Cannot. Erase. Written in Music https://writteninmusic.com

Dit is waarschijnlijk niet de eerste recensie van Hand. Cannot. Erase. die jij leest of voorbij hebt zien komen. Het nieuwste album van Steven Wilson is namelijk niet onopgemerkt gebleven en dat was al zo voordat de plaat uitkwam in februari. Na The Raven That Refused To Sing, zijn vorige soloplaat die hoge ogen gooide in menig jaarlijstje, waren de verwachtingen voor dit nieuwe album ronduit hooggespannen.

Wat is dit voor plaat? Over de achtergrond en het hoe en waarom is veel te vertellen. Als je hierin geïnteresseerd bent, lees dan eerst dit artikel voor een korte inleiding in dit album.

Vond je The Raven That Refused To Sing te donker, te zwaar? Hand. Cannot. Erase. is dat niet. Dit album is lichtvoetiger, warmer, toegankelijker. Er gaat hoop vanuit. Het is afwisselender en levendiger. Er is duidelijk wel melancholie aanwezig, want dat is inherent aan het werk van Wilson, maar het verschil met zijn vorige werk is dat het een ontzettend fijne melancholie is die je hevig doet verlangen naar je jeugd. Op een ontzettend verslavende manier. Meer nog dan zijn eerdere werk roept dit album emoties en beelden op.

Als je het eerdere werk van Steven Wilson wél waardeert, zit je ook goed met dit album. De bezetting van virtuoze muzikanten (Minneman, Guthrie, Holzman, Beggs) is inmiddels een hechte groep geworden en dat hoor je terug op Hand. Cannot. Erase. Verwacht alleen wel minder jazz en jaren zeventig-invloeden (Travis heeft een bijrol), meer electronica en meer solo’s. Denk jaren tachtig en het heden, waarbij prog de rode draad is die echter niet zo overduidelijk meer aanwezig is als in zijn eerdere werk. Hand. Cannot. Erase. combineert eigenlijk alle eerdere muzikale avonturen van Wilson tot één frisse, veelzijdige plaat.

Weet je eigenlijk niet helemaal wie deze meneer Wilson is? Dan wordt het hoog tijd dat je kennismaakt met zijn wereld: een geheel eigen, authentiek universum waarin je tijdens uitgesponnen en gelaagde passages wegdroomt en af en toe helemaal uit je plaat kunt gaan op geweldige, beeldende melodieën. Genre: Steven Wilson.

Hand. Cannot. Erase. is wat mij betreft het beste solowerk van Steven Wilson tot nu toe. Een hedendaagse klassieker. Je kunt ‘m blind aanschaffen. En dan grijs draaien. 1. First regret
 2. 3 years older
 3. Hand cannot erase
 4. Perfect life
 5. Routine
 6. Home invasion
 7. Regret #9
 8. Transience
 9. Ancestral
 10. Happy returns
 11. Ascendant here on...