Recensie

10 februari 2016

Steven Troch – Nice ‘n

Nice 'n Greasy

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Sing My Titles

Nice 'n Greasy Steven Troch Roots 4 Steven Troch – Nice ‘n Greasy Written in Music https://writteninmusic.com

België blijft maar blues talent uitspuwen. Zou het dan toch door dat geweldige bier komen, ondanks dat de dokter zegt dat dat niet goed voor je is? Of nemen deze muzikanten hun vak en stijl gewoon heel serieus?

Zanger en harmonicaspeler Steven Troch draait al sinds de jaren negentig mee in het blues-circuit van de lage landen. Zo was hij jarenlang de frontman van de Belgische blues-formatie Fried Bourbon en blaast hij zich nu in de schijnwerper als begeleider van de Finse Ina Forsman en blues-troubadour Tiny Legs Tim.

Toch is dit pas Troch’s eerste soloalbum. Het bevat twaalf songs van eigen hand. Voor de opnames trok Troch naar de beroemde Greaseland Studios in Californië, waar hij een schare topmuzikanten rond zich verzamelde, onder wie Rusty Zinn, Kid Andersen, June Core en Bob Welsh. Het puikje van de West Coast blues-scene, schrijft Troch. De productie van het album was in handen van de Noorse Multi-instrumentalist Kid Andersen. Andersen was vanaf het prille begin betrokken bij het album en was van onschatbare waarde bij het gehele opnameproces. Als je als muzikant uit de lage landen zulke topmuzikanten in de studio weet te krijgen voor je plaat, moet je eigenlijk wel een hele grote meneer zijn. Het album swingt als een tierelier en humor wordt niet geschuwd.

Grease Me Up krijgt een cheesy intro en gaat daarna swingend en lekker loom en schurend van start, terwijl The Jinx Is On Me verrast met een fantastische staaltje reggae. Het nummer verhaalt van de klassieke ‘bad luck’ die de blues-man achtervolgt, maar dan in een Caribisch sfeertje. Footsteps Of My Dad ademt vintage Elvis en rockabilly. De pure blues wordt uiteraard niet veronachtzaamd.

Mooi ook dat Troch zich nergens laat verleiden tot spierballenspel en vertoon van kunnen. Echte muzikanten kennen de kunst van het weglaten. 1. Extra Extra
 2. Been Lookin'
 3. Grease Me Up
 4. The Jinx Is On Me
 5. Footsteps Of My Dad
 6. Slow
 7. Alligator Fryolator
 8. Saturday Night
 9. Wanna Sleep
 10. La Perla
 11. Loose Your Head
 12. Rainin' Outdoors