×

Recensie

04 april 2016

Steven Casper & Cowboy Angst

I Feel Like I've Got Snakes In My Head

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

I Feel Like I've Got Snakes In My Head Steven Casper Roots 3.5 Steven Casper & Cowboy Angst – I Feel Like I’ve Got Snakes In My Head Written in Music https://writteninmusic.com

Steven Casper sleet zijn jeugdjaren in Italië, Japan, Mexico en Nigeria, exotische plaatsen waar zijn ouders gestationeerde waren bij de dienst buitenlandse zaken van de VS. In de platencollectie die  telkens mee verhuisde naar ontdekte hij naast de onvermijdelijke Beatles en Elvis  ook rootsspul van Mahalia Jackson, Hank Williams en Woody Gues In My Headthrie.

Op zijn zestiende  verhuisde de familie naar Californië, een heuse cultuurschok die Casper verwerkte door als muzikant aan de slag te gaan. Met een overaanbod aan muzikanten en singer songwriters staan de platenfirma’s in LA niet bepaald in de rij aan te schuiven.

Steven bracht voordien al enkele werkstukken in eigen beheer uit. Het is ondertussen al een tijdje geleden dat we een volwaardige langspeler van Steven Casper kregen toegestuurd vanuit California. Evenals de twee voorgangers werd opnieuw voor een epeetje gekozen.

Zo krijg je de muziek sneller bij de luisteraar en het is bovendien een stuk goedkoper, niet onbelangrijk voor een muzikant zonder platenfirma. Darentegen wordt op kwaliteit geenszins bespaard met dit schijfje dat nauwelijks 25 minuten van je tijd vraagt. Casper trok weerom de studio in met Cowboy Angst, de formatie waarin snarenman John Groover McDuffie en Carl Byron op de toetsen figureren. Ira Ingber, zijn gitaar is op werk van Karla Bonoff, bonnie Raitt en Dylan te horen en zijn bas bij Captain Beefheart, is opnieuw producer.

Ingber wordtbovendien als co-auteur vermeld bij het instrumentale, met klokken en panfluit ingeleide, For A Few Dollars Less. Twangende gitaar door piano geflankeerd, een onvervalste ode aan de grootmeester van de Western soundtrack Ennio Morricone. In de potige roadhouserocker Driving Fast geven vette gitaren gecombineerd met het  orgel van Byron, de stevige beat aan.

She’s Bad is op een identiek patroon gebouwd, gloedvolle achtergrondzang van Charity McCrary en Linda Fischer ondersteunt de nonchalante zang van Casper. Ook de ritmische Tex Mex van Maria is lang niet kwaad evenals een knap melodisch opgebouwd Restless Heart.

Ondanks het fraaie steelwerk en harmoniezang komt de ballade Slow Dancing helaas stukken minder overtuigend over, in tegenstelling tot de vertraagde versie van Driving Fast die je er als bonus track bijkrijgt. Niet wereldschokkende maar genietbare oerdegelijke Americana.

Tracklisting  I’ve Feel Like I’ve Got Snakes In My Head:

 1. For A Few Dollars Less
 2. Driving Fast
 3. Restless Heart
 4. She’s Bad
 5. Maria
 6. Slow Dancing

Bonus track:

 1. Driving Fast (4.A.M.)


 1. For A Few Dollars Less
 2. Driving Fast
 3. Restless Heart
 4. She's Bad
 5. Maria
 6. Slow Dancing
 7. Driving Fast (4 Am Version)