×

Recensie

Roots

05 augustus 2022

Steve Yanek

Long Overdue

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Primitive Records

Long Overdue Steve Yanek Roots 3 Steve Yanek – Long Overdue Written in Music https://writteninmusic.com

Across The Landscape plaatste zijn eigen songwerk terug op de voorgrond,  op het door Steve Yanek  opgerichte Primitive Records  kwamen vooral andere artiesten aan bod. Het met enige vertraging in Europa uitgebrachte eerste werkstuk geraakte ondanks de ondersteuning van gerenommeerde muzikanten zoals Leah Kunkel en de toetsenbijdragen van T Lavitz en  Rod Morgenstein zijn kompaan bij Dixie Dregs die afwisselend met Kenny Aranoff de drumsticks hanteerde Het alomtegenwoordige melodische gitaarwerk van Jeff Pevar actief in de tourband van Crosby, Stills & Nash en de piano van Bill Payne (Little Feat) kleurden de songs van Yanek, die naast gitaarpartijen toetsenwerk aanleverde. De heruitgave was vooral bedoeld om terug op het muzikale pad te geraken.

Wegens de pandemie verliepen de opnamesessie niet zoals gepland de muzikanten werkten in afzonderlijke studios en Pevar assembleerde het tot een volwaardig geheel Vanaf de door snedig snerpend gitaarwerk aangedreven autobiografische titeltrack worden we geconfronteerd met een oerdegelijke, sterk verwant met de de seventies sound van de Westkust en Laurel Canyon. Die klinkt eveneens sterk door in de wiegende country rock van Tired Of This Attitude, het lekkere gitaarspan zou niet bij Jackson Browne misstaan.

Like Now is niet de enige passage waarin de harmonieuze zang primeert. Tussen de balladen All The Sorrow  en On Your Side valt naast het bijzonder toepasselijke Every One’s  Crazy These Days  en bovenal de afsluiter Throw Me Down A Line op. Helaas  weet deze weliswaar onberispelijke sessie nergens echt te beklijven.  1. Long Overdue
  2. Like Now
  3. Tired Of This Attitude
  4. All The Sorrow
  5. Everyone's Crazy These Days
  6. On your Side
  7. About This Time
  8. Throw Me Down A Line
  9. Goodbye