×

Recensie

Roots

03 januari 2021

Steve Earle –

J.T.

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West

J.T. Steve Earle Roots 4 Steve Earle – J.T. (digitaal) Written in Music https://writteninmusic.com

Op 20 augustus overleed Justin Townes Earle, een ongelukkige combinatie van alocohol, cocaïne en fentanyl maakte een einde aan zijn turbulente leven. Helaas erfde Justin naast het muzikale talent ook de destructieve levenswandel van zijn vader Steve Earle met een door verslavingen getekend bestaan.Evenals zijn vader leek Justin die demonen te overwinnen met een huwelijk en een dochtertje. Met het vorig jaar uitgebrachte The Saint Of Lost Causes, zijn achtste langspeler bereikte hij het niveau van zijn beroemde vader.

Een treurende vader verwekte zijn verdriet met een muzikale ode, vandaag, 4 januari, zou Justin Townes Earle zijn negenendertigste verjaardag vieren en verschijnt alvast een digitale versie. Steve eerde voordien al bevriende muzikanten zoals Townes  Van Zandt, op Townes figureerde Justin terug bij The Dukes en bracht recent nog hulde aan de betreurde Guy Clark met Texas.

In tegenstelling tot de sobere benadering van zijn zoon gaat Steve met de hulp van The Dukes voor een ruimer geïnstrumenteerde bendering. Dat is in I Don’t Care, Justins ode aan Woody Guthrie en  de troubadours, merkbaar, viool gitaren en pedalsteel drijven het bluesy  Ain’t Glad I’m Leaving aan, het is een van de vier uit The Good Life geplukte songs. Far Away In Another Town gaat  nog verder op orgel en huilende gitaren.

Het ademt sterk het desolate gevoel uit van eenzaamheid van de muzikant on the road, dat eveneens in Turn Out My Lights  en het folkgetinte Lone Pill Hill aanwezig is. Tussen die sombere passages ontwaren we toch enige vrolijkheid in het in aanstekelijke rockabilly gehulde Champagne Corolla.

The Saint Of Lost Causes klinkt in het licht van de tragische gebeurtenissen beklemmender dan ooit met dat rauwe parlando en scheurende harmonica. De bekendste song van Justin Townes Harlem River Blues vormt de afsluiter.Steve voegt daar nog persoonlijke beschouwingen aan toe in een pijnlijke terugblik ‘’the last thing I said to you I love you, your last words to me where I love you too’’een schrijnend maar troostvol en innig eerbetoon van een vader aan zijn dierbare zoon.

De cd en lp J.T. worden rond 19 maart verwacht. 1. I Don't Care
 2. Ain.t Glad I'm Leaving
 3. Maria
 4. Far Away in Another Town
 5. They Killed John Henry
 6. Turn Out My Lights
 7. Love Pill Hill
 8. Champagne Corolla
 9. The Saint of Lost Causes
 10. Harlem River Blues
 11. Last Words