×

Recensie

Rock

05 maart 2021

Stereolab

Electrically Possessed (Switched on Volume 4)

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Warp

Electrically Possessed (Switched on Volume 4) Stereolab Rock 4.5 Stereolab – Electrically Possessed (Switched on Volume 4) Written in Music https://writteninmusic.com

Het is 9 december 2002 als de Britse muziekwereld plotseling wordt opgeschrikt door het abrupte einde aan het leven van Mary Hansen. Gewoon tijdens een eenvoudige fietstocht wordt ze noodlottig geraakt door een passerende bus. Haar gemis zou een ware wolkbreuk betekenen die tot uitbarsting komt boven de zonnige retro sound van Stereolab. De band zal nog standvastig een aantal jaren doorgaan met het afleveren van die prachtige zomerse avantgardistische elektropop, al blijft het angstvallig stil na het in 2010 verschenen Not Music, wat in principe al een collectie aan leftovers was.

Leftovers, een begrip wat volgens Stereolab gelijk staat aan een schat aan heerlijke donkerbruine aardewerk gekleurde keramiekwerkstukken. Soms een beetje kitscherig en opgepoetst, dan weer buitengewoon kunstzinnig, maar altijd handgemaakt vakmanschap. Electrically Possessed (Switched on Volume 4) is een aanvulling op het in 1992 verschenen Switched On en de daarop aansluitende Refried Ectoplasm (Switched on Volume 2) uit 1995, en Aluminum Tunes (Switched on Volume 3) uit 1998. Na een hiaat van ruim 20 jaar is daar dus die langverwachte opvolger met tracks welke niet op de reguliere studioplaten zijn verschenen. Het baanbrekende elektronische Warp label heeft de verantwoordelijke rol op zich genomen om deze publiekelijk te presenteren. Met het allesomvattende Dimension M2 als vooruitgeschoven single kondigen ze hun lang gehoopte soort van revival aan.

Een aanvulling die begint met de in 2000 verschenen EP The First of the Microbe Hunters. Een lastig te verkrijgen tussendoortje, maar wel een verdomd lekker tussendoortje. Een kritische kijk op de wereld die veranderd in een verharde egocentrische maatschappij, die langzaamaan de afgrond in zwalkt. De seventies psychedelicafunk van het swingende Outer Bongolia stuitert heerlijk alle kanten op, en wordt ondergedoopt in een sfeervol bad van dromerige gitaaruithalen en een Zuid Europese basis waarbij xylofoonachtige klanken, strakke blazers en freaky knoppengedraai voor een hypnotiserend effect zorgen. Een geestverruimende instrumentale trip van bijna 10 minuten die alleen al meer dan de moeite waard is.

Het weg mijmerende Intervals gaat verder in een bruisende feeststemming waarin die kenmerkende mooie kwaliteiten van Stereolab zo passend samenkomen. Wat blijft het een oprecht gemis dat ze al voor zo’n lange tijd die zon niet meer hebben laten schenen in dat kille winterse muzieklandschap. Barock-Plastic is stroperig groovend, met die prachtige Franse woorden die voor een buitenstaander liefdevol overkomen, maar waarbij de insider wel de cynische lading terug hoort. Normus et Phusis speelt met tempo accenten, een kleurrijke strandbal die telkens van een andere kant belicht wordt. Beschermend en moederlijk, wijze woorden die een onschuldig kind voorbereiden op het loerende gevaar van buitenaf. Onderschatte veelzeggende teksten dus van die politiek bewuste en op haar manier dus zeer actieve frontvrouw Lætitia Sadier.

I Feel the Air (Of Another Planet) heeft dat zweverige hippie idealisme, alleen is de peace & happiness vervangen door hedendaagse realisme. Het zorglijke Household Names is zowat een profetische visie op de toekomst, en is tekstueel zo 2021. Een leven dat bepaald wordt door opgelegde gezondheidsrisico’s, in een decor gevuld met treurende appelbomen. Alles teruggebracht naar die Bijbelse beginselen van liefde en ontrouw van Adam en Eva. Het repeterende Retrograde Mirror Form wordt gevormd door de herhalende woorden Fous moi la paix & Leave me alone die als een chaotische mantra de wanorde in het brein vorm geven. Indrukwekkend ondersteund door een exotische freejazz werkveld. Kortom, genoeg materiaal om deze bijzondere uitgave aan te schaffen.

Alleen… Hier blijft het dus niet bij. We hebben hier te maken met een aanvullend pluspakket, welke zelfs bij de onwetende starter een aangename kennismaking van Stereolab is. De bijzonder geslaagde net voor de eeuwwisseling verschenen single The Underground is Coming is ook volledig aanwezig. De polaroid filmische prijssong The Super It en de kristalheldere opzwepende percussie van het vervreemdende terugkerende Monkey Jelly wordt aangevuld met het door ska orgeltje opgesierde Fried Monkey Eggs, welke in vocale en instrumentale versie absoluut de moeite waard zijn.

Het tweevoudig geïnterpreteerde spannende Solar Throw-Away is die heerlijke dansbare warme Zuidelijk getinte single welke in de lente van 2006 de zomer mag verwelkomen, en waarvan de achterkant Jump Drive Shut-Out ook niet vergeten wordt. Het vrij donkere Pandora’s Box of Worms is gewoon een klein instrumentaal zen-achtig new age cadeautje, net als het winterse nostalgische familiare kerstlichtjes gevoel van het dromerige L’exotisme Interieur, welke in singlevorm een eenheid schepte met het tevens aanwezige hemels gezongen vol gemetselde ritmefunk van Explosante Fixe.

Ook de tegendraadse botsende 7″ Free Witch and No Bra Queen met die onbestuurbare James Bond jazzy bigband omlijsting staat er helemaal op, dus inclusief Speck Voice waarbij de stem als extra instrument aan de stoere filmische Shaft achtige stadsjungle wordt toegevoegd. Diezelfde broeierige metropolistische beleving ervaar ik ook bij de overzichtelijke drukte van de futuristische Krautrock van Heavy Denim Loop Pt. 2. Calimero is een bijzondere lazy druggy samenwerking met de anarchistische legendarische Franse underground-zangeres Brigitte Fontaine die geprezen wordt door haar wispelturige karakter, waarmee ze breekt met alle conservatieve chansons regels.

Het beweeglijke geluidenpalet van B.U.A. (Burnt Umber Assembly) diende als ondersteunende track om aan het met 5 opgestelde koptelefoons kunstwerk An Entanglement of Wholes van Charles Long een extra krachtige dimensie toe te voegen. Variation One is een meer dan geslaagd op typische bijna punkie Stereolab wijze ingevuld sterk jagend eerbetoon aan elektropionier Robert Moog, welke gebruikt wordt in de uitgebreide op zijn leven gebaseerde documentaire Moog van Hans Fjellestad. Och, ze zijn dan wel niet helemaal terug, maar Stereolab weet wel op indrukwekkende wijze die uitgebreide catalogus te ordenen. Een prachtige aanvulling op die rijkelijke gevulde schatkist aan materiaal. 1. Outer Bongolia
 2. Intervals
 3. Barock-Plastic
 4. Nomus et Phusis
 5. I Feel the Air (Of Another Planet)
 6. Household Names
 7. Retrograde Mirror Form
 8. Solar Throw-Away [Original Version]
 9. Pandora's Box of Worms
 10. L'exotisme Interieur
 11. The Super It
 12. Jump Drive Shut-Out
 13. Explosante Fixe
 14. Fried Monkey Eggs [Instrumental Version]
 15. Monkey Jelly
 16. B.U.A
 17. Free Witch and No Bra Queen
 18. Heavy Denim Loop Pt. 2
 19. Variation One
 20. Monkey Jelly [Beats]
 21. Dimension M2
 22. Solar Throw-Away
 23. Calimero
 24. Fried Monkey Eggs [Vocal]
 25. Speck Voice