×

Recensie

Roots

30 oktober 2020

Stephen Simmons

Family Album

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Locke Creek Records

Family Album Stephen Simmons Roots 4.5 Stephen Simmons – Family Album Written in Music https://writteninmusic.com

Blue Highways dat destijds in het Vredenburg complex in Utrecht plaats vond, werd volgens de verslaggeving vooral door kalend mansvolk tussen de 40 en 55 bezocht. Als trouwe bezoeker van het rootsfestival hoorde al bij de senioren van die doelgroep, van een wijkende de haarlijn was destijds geen sprake. De verhuis naar de Rode Doos Leidsche Rijn maakte ik niet mee, Stephen Simmons die ik al even volgde gaf gelukkig enkele edities eerder acte de présence tijdens zijn eerste Europese tour in 2007 samen met  Dave Coleman (The Coal Men). Dat concert is  bewaard tussen talloze live-registraties op podia en in radioshows. Recent voegde hij nog een fraai hoofdstuk toe aan zijn studiowerk met A World Without.  Nu keert  de troubadour uit Nashville terug naar zijn verleden in Tennessee waar hij opgroeide in een warme  familie van snarenplukkers, predikanten en storytellers, Die muzikale erfenis klonk al vanaf het uit 2004 daterende studio-debuut Last Call sterk door in Simmons reflectieve countryfolk.

Family Album is integraal gewijd aan die voorgeschiedenis en kwam tot stand in het leegstaande huis van zijn oma. Naast Simmons  zijn vertrouwde kompanen zoals multi-instrumentalist en producer Eric Fritsch, pianiste  Molly Jewell weerom in de buurt  op die inspirerende locatie. De trip start dramatisch, When It Rains vertelt het verhaal van Simmons overgrootvader die in de jaren dertig moord veroordeeld wordt voor moord, een verhaal dat lange tijd verborgen bleef. Color Fade, een melancholische ballade over racisme en religie in een kleine gemeenschap in de bible belt van het Zuiden komt in de buurt van James Taylor.

Het is niet alleen het stemtimbre, de akoestische picking,  flarden pedalsteel van Mike Daly en cello creëren afwisselend een warm en mistroostig  decor. Huck’s Blues over grootvader die een saloon runde om zes kinderen te onderhouden, Cannon County, 1966, een sobere pianoballade beschrijft vaders terugkeer van de Vietnam War en het eveneens akoestische Cannon County, 1986  schetst een intiem huiselijk tafereel waarin Simmons  broertje en zusje figureren.

Het lijkt wel of je een familiealbum doorbladerd, in At Granny’s  worden herinneringen opgehaald aan oom Glen die in oma’s huis andere familieleden begeleidde in songs van Bob Seger. We horen zijn gitaarspel in het door oma Annie gebrachte I’ m Here To Get My Baby Out Of Jail, een folksong  van Karl Davis, de harmoniezang in Fifty Bucks is ook van Glen afkomstig en aansluitend horen we het gedicht The Cross.  Authentieke bijdragen die de liefdevol gebrachte nostalgische en ontroerende verhalen van de meesterlijke troubadour Stephen Simmons mooi aanvullen. 1. When it Rains
 2. Colors Fade
 3. Cannon County,1966
 4. Miss That Old Farm
 5. At Granny's
 6. I'm Here To Get My Baby Out Of Jail
 7. Brown Suit
 8. Faith
 9. Found
 10. Beautiful
 11. Cannon County, 1986
 12. Melancholy Days
 13. Eddie From Woodbury
 14. Facing East
 15. Fifty Bucks
 16. The Cross
 17. Traveling Strange