×

Recensie

20 september 2016

Stephen Simmons

A World Without

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Rose Records

A World Without Stephen Simmons Roots 4 Stephen Simmons – A World Without Written in Music https://writteninmusic.com

In Woodburry, een slaperig oord in centraal Tennessee vormde de plaatselijke countrymuziek de soundtrack van  Stephen Simmons’ jeugdjaren. Ondertussen leidt het repertoire dat tien langspelers omvat naar omzwervingen aan de beide kanten van de Atlantische Oceaan. De echte doorbraak naar het grote  publiek blijft  tot dusver uit, dat beseft de songsmid beter dan wie ook. Op de opvolger van The Big Show komen naast het meer ingetogen akoestische werk stevige, naar rock lonkende passages aan bod.

Na een fraaie intimistische instrumentale inleiding van en door zijn vertrouwde pianiste volgt West, zo’n typische verhalend relaas waarin teruggeblikt wordt op gebeurtenissen die plaatsvonden  tijdens zijn omzwervingen. Ook de overige leden van Simmons vaste tourband  zijn van de partij, evenals de vertrouwde co- producer en gitarist Eric Fritsch en dat is merkbaar in Puritan Cowboys een behoorlijk stevige folkrocker die met een geleende riff enigszins schatplichtig is aan Tom Petty. One Fast Move knalt eveneens uit de luidsprekers wellicht in de hoop om een ruimer publiek aan te spreken. Every Time leunt sterk aan bij Springsteen en dat heeft heus niet alleen met die harmonica te maken.

Ongetwijfeld leuk  om tijdens de concerten te beleven. Gelukkig  blijft er nog ruimschoots plaats over voor meer introvert troubadourswerk, de titelsong is er een van en de semi- akoestische ballade The Music Highway is zo’n voltreffer over het vluchtige (liefdes) leven ‘on the road’. Silver Moon Saloon met piano en harmoniërende backup van Molly en de het bijhorende pedalsteel is een pareltje dat Simmons samen met de eveneens in Nashville residerende Mando Saenz componeerde.

Het tedere Baby Brother’s Got a Baby Now is een ietwat pathetisch maar oprecht eerbetoon aan het warme familieleven met vocale bijdragen van Simmons’ vader en zuster en een nonkel. On Top Of The World is een afsluiter van verfijnde Western signatuur. Stephen Simmons is een van de genodigden op het podium van Ramblin Roots en Roots In The Woods tijdens zijn Europese tour in oktober. 1. Prelude
 2. West
 3. Puritan Cowboys
 4. A World Without
 5. Fairy Tales (The Flower's Burden)
 6. Every Time
 7. The Music Highway
 8. One Fast Move
 9. Silver Moon Saloon
 10. Dreamers and Kings
 11. Baby Brother's Got a Baby Now
 12. On Top of a World