×

Recensie

Roots

27 september 2013

Stephen Kellogg

Blunderstone Rookery

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Bread And Butter Music

Blunderstone Rookery Stephen Kellogg Roots 3.5 Stephen Kellogg – Blunderstone Rookery Written in Music https://writteninmusic.com

Blunderstone Rookery is het 1e soloalbum van Stephen Kellogg (1976) sinds ruim 10 jaar. In die periode trad hij op met ‘zijn’ band Stephen Kellogg and the Sixers, waarmee hij in eigen land zeker succesvol was. In ieder geval zo succesvol dat hij ook werd gevraagd om TED talks te houden. Zijn thema was het prachtige uitgangspunt “it’s better to be at the bottom of a ladder you want to climb, than at the top of one you don’t”. Op Blunderstone Rookery lijkt Kellogg de juiste, zelf gekozen ladder in handen te hebben, hij lijkt in zijn element te zijn.

Het album kent gastoptredens van Travis McNabb en Annie Clements (Sugarland), van Sean Watkins (Nickel Creek) en van Jerry DePizzo (OAR). De titel is overigens een verwijzing naar David Copperfield, de invloedrijke psychologische roman uit 1850 van Charles Dickens.

Wat algemene punten die na 2x luisteren opvallen: goede en zeer toegankelijke zang, mooi gitaarspel, hele aardige composities, makkelijk in het gehoor liggende nummers, die als je goed luistert ook nog ergens over gaan, soms komen zelfs erg goede teksten voorbij. En ben je niet geïnteresseerd in teksten, dan houd je dus hele aardige muziek over. En omdat een groot deel van de nummers toch een behoorlijke popsound heeft (denk aan de moderne singer-songwriters), heeft dat genre ook een vinkje gekregen.

Het begin met Lost And Found is weliswaar wat zoet, maar meteen daarna laat Kellogg op The Brain Is A Beautiful Thing horen, dat zijn muziek ook zeker pit kan hebben (wat een heerlijke saxofoon). Forgive You, Forgive Me doet wat denken aan Tom Petty, is alleen (weer) wat zoeter. Af en toe wordt Kellogg zelfs wat melodramatisch zoals op I Don’t Want To Die On The Road. En dat terwijl een nummer als Good Ol’ Days juist weer een fijne vrolijkheid heeft, door onder meer de achtergrondzang, het pianootje en de saxofoon. Thanksgiving (hieronder te beluisteren) is een nummer van net over 10 minuten. Het begint en eindigt met een koor, het werkt naar een mooie apotheose, met veel overtuiging gebracht door Kellogg. Het album kent nog een hidden track (Ghost), een mooie ballad om mee te eindigen.

Het album kent genoeg mooie en goede nummers. Grootste probleem voor Kellogg is nog niet eens dat binnen dit genre echt wel betere muziek wordt gemaakt, maar veel meer het overweldigende aanbod van soortgelijke (goede) muziek. Want wat wordt er toch ongelooflijk veel moois gemaakt. Toch verdient Blunderstone Rookery zeker de aandacht. Mocht je dus wat tijd over hebben, gun dit album dan die luisterbeurt. Grote kans dat het je bevalt. 1. Lost and Found
 2. The Brain is a Beautiful Thing
 3. Forgive You, Forgive Me
 4. Men & Women
 5. Crosses
 6. I Don't Want to Die on the Road
 7. Good Ol' Days
 8. Good Red Wine
 9. The Best
 10. Thanksgiving
 11. Ingrid's Song