×

Recensie

Pop

20 juni 2016

Stephanie Struijk

Stephanie Struijk

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Greytown

Stephanie Struijk Stephanie Struijk Pop 4 Stephanie Struijk – Stephanie Struijk Written in Music https://writteninmusic.com

Er was eens een jonge zangeres die zich meer dan aardig wist te bewijzen, die met haar muziek over de wereld al ging reizen. Enthousiast werden ze ontvangen, haar Engelstalige platen en toen, na vier mooie albums, besloot ze het Nederlands in haar zang volop toe te laten. Zo zou een sprookje over Stevie Ann kunnen beginnen. Maar een sprookje?

Stevie Ann maakte een autoreis van twee weken door de Verenigde Staten, samen met producer Daniël Lohues. Twee weken waren het die leerden, wonderbaarlijk genoeg na vier Engelstalige albums, dat de liedjes zich het beste lieten vertellen in het Engels. Er werden liedjes geschreven onderweg over een nieuw begin, over naar huis verlangen en over hoe magisch geluksmomenten kunnen zijn. En magie hebben de twee ook weten te vangen in het album. Het is bijzonder hoe het album je het gevoel geeft dat Stephanie meer dan ooit dicht bij haar gevoel komt in haar zang, juist in het Nederlands gezongen. Goed, het is geen geheim dat Daniël Lohues muzikale miniaturen schildert met zijn liedjes die je dichtbij zijn beleving brengen. Dat is nog iets anders dan iets van die vaardigheden in intensiteit over te brengen.

Het moet gezegd: daarin is Lohues als producer geslaagd. Luisteren we echter naar de manier waarop Stephanie zingt, dan dient de eer duidelijk naar beiden te gaan. Daniël mag dan ook hebben meegeschreven, het is Stephanie die met haar stem de liedjes tot leven brengt en die je het gevoel geeft dat zij bij jou in de woonkamer zit en je toezingt. In de liedjes hebben beiden gekozen voor rootsmuziek zonder ooit te overheersen, gewoon, kleine instrumentatie, kleine liedjes. En, inderdaad, mooie teksten die gewoon dichtbij mogen komen. Dat is wat het album brengt. Hoewel de eerste keren luisteren nog wat gewenning vroegen aan de soms erg Amerikaanse vocale acrobatiek die Stephanie in de zang heeft aangebracht, merk je, na enkele keren luisteren hoe dat juist bijdraagt aan de emotie in het album. Voor je het weet, komt Stephanie dichterbij en je voelt je zelf meegaan in de beleving van de autoreis, zelfs in de beleving van Nederlands als de taal om de liedjes in te zingen. Zelfs na meerdere Nederlandstalige bands en artiesten beluisterd te hebben, kwam dat laatste gevoel bij beluistering van Stephanie nadrukkelijker en indringender binnen. Een mooi magisch moment.

Ze heeft een mooie stap gezet, met rootsmuziek terug naar haar wortels en dan vorm gegeven op zo’n fraaie manier. Hoe jammer velen het mogelijk vinden dat Stevie Ann nu niet als Stevie Ann een album heeft uitgebracht en dat dat sprookje misschien uit is, de realiteit van het nieuwe album van Stephanie Struijk is er een om in de armen te sluiten. Warm aanbevolen.

Tracklisting Stephanie Struijk:

 1. De Rivier
 2. Nieuwe Maan
 3. Verloren Tijd Blijft Kwijt
 4. Verlang Al Te Lang
 5. Malta, Mt
 6. Dromen Van De Zon
 7. Overal Naartoe
 8. Sunset Sarah
 9. Ergens Langs De Snelweg
 10. Als Ik Thuis Ben
 11. En Een Gitaar Op M’n Schoot
 12. Beter Sowieso
 13. Slaap
 14. Boom


 1. De Rivier
 2. Nieuwe maan
 3. Verloren tijd blijft kwijt
 4. Verlang al te lang
 5. Malta, MT
 6. Dromen van de zon
 7. Overal naartoe
 8. Sunset Sarah
 9. Ergens langs de snelweg
 10. Als ik thuis ben
 11. En een gitaar op m'n schoot
 12. Beter sowieso
 13. Slaap
 14. Boom