×

Recensie

World

12 september 2018

Stella Chiweshe

Kasahwa: The Early Singles

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Glitterbeat

Kasahwa: The Early Singles Stella Chiweshe World 4 Stella Chiweshe – Kasahwa: The Early Singles Written in Music https://writteninmusic.com

De release van Kasahwa: The Early Singles mag best een revelatie genoemd worden. Er is natuurlijk een eigen, distinctieve sound, dankzij het prachtige spel op de mbira – een duimpiano die traditioneel bespeeld wordt door de Shona stam en soms ook aangeduid wordt als likembe, kalimba,… . Voor de liefhebbers: de mbira is een klein maar wonderlijk fascinerend muziekinstrument dat in onze contreien maar al te zelden te horen is, tenzij door muzikanten die geneigd zijn tot muzikaal experiment. Maar gelukkig is er niet enkel die muziek, er is bovenal een sterke persoonlijkheid. Maak kennis met Stella Chiweshe, de Queen of Mbira.

‘Kasahwa’ verzamelt een aantal vroege ‘singles’. Het is te zeggen: ‘singles’, om vooral duidelijk te maken dat in tegenstelling tot het traditionele mbiraspel dat soms urenlang kan doorgaan, er hier wat kortere fragmenten opgenomen worden. Allerminst een slechte zet van de platenfirma, want de muziek is absoluut meeslepend genoeg om via deze strenge selectie aan tracks ook een niet-westers publiek geïnteresseerd te krijgen in het knappe, maar zenachtige spel op de mbira.

Het verhaal luidt dat niemand in de voormalige kolonie Rhodesië (nu: Zimbabwe) haar wilde leren hoe ze die mbira moest bespelen. Tot er alsnog iemand gevonden werd die haar instrueerde, want vergeet niet dat de rituele mbira lange tijd verboden was onder het toenmalige regime. Maar goed: Chiweshe nam haar eerste composities op – in heel ruwe en primitieve omstandigheden, en werd, onder impuls van reizen naar Europa – eerst als onderdeel van de National Dance Company, later solo, de ‘Queen of Mbira’.  Met als resultaat dat ze nu een ster is.

In totaal biedt de goed zeventigjarige Zimbabwaanse vocaliste/componiste Stella Chiweshe (wiens echte naam Rambisai luidt) acht in lengte variërende tracks die de indruk geven van een ondeelbaar geheel. Echt zo’n album dat intrigeert en fascineert. En hoewel er hier wat kortere composities opduiken met als centraal motief het spel op de mbira, is er ook wel wat versterking op vocaal en zeker op ritmisch vlak. Zo versterken shakers de reeds aanwezige ritmische complexiteit.

Hoewel het wat kunstmatig is opgedeeld in afzonderlijke composities zoals de titeltrack Kasahwa die ze opnam op een geleend exemplaar, valt er hier als muziekfan slechts te genieten van het wonderlijke muzikale spel dat zowel speels als betoverend is. En beetje bij beetje voor een bezwerende trance zorgt. Niet toevallig dat dit hoogst bijzondere album uitkomt op het Glitterbeat label waar ze haast bij traditie inzetten op diepe, spirituele muziek en daarbij steevast de meest avontuurlijke zijde opzoeken.

Chiweshes’ muziek is betoverend, heeft overduidelijk een mystieke touch en is bovenal heel open, vrij en toegankelijk. Niet moeilijk te verstaan dat ook de legendarische dj John Peel helemaal gewonnen bleek voor het erg bijzondere geluid van Stella Chiweshe en haar mbira. Luister maar naar Kasahwe: The Early Singles en ontdek waarom.  1. Ratidzo
  2. Chipindura
  3. Kasahwa
  4. Gomoriye
  5. Gwendurugwe
  6. Mayaya (Pt. 1 & 2)
  7. Musarakunze
  8. Nhemamusasa