×

Recensie

Jazz

22 september 2015

Stefano Battaglia Trio

In The Morning

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

In The Morning Stefano Battaglia Stefano Battaglia Trio Jazz 4.5 Stefano Battaglia Trio – In The Morning Written in Music https://writteninmusic.com

Onder de volledige titel In The Morning (Music of Alec Wilder) heeft de begaafde Italiaanse pianist Stefano Battaglia met zijn trio een live-album uitgebracht met de muziek van de vermaarde Amerikaanse componist Alec Wilder.

Gelijk bij de opening van het nieuwe album ben je je weer bewust wat een begaafde pianist Stefano Battaglia toch is en hoe zonde dat de man maar zo weinig buiten Italië speelt. De klasse spat altijd van zijn pianospel af. Er zijn maar heel weinig pianisten die zo gemakkelijk van avontuur naar ingetogen en van vol improvisatie tot prachtig emotievol kunnen schakelen. Zijn pianospel raakt altijd weer diep. Voor In The Morning bewerkte hij muziek geschreven door Alec Wilder (1907 – 1980), een componist die zowel songs, opgenomen door onder meer Frank Sinatra en Peggy Lee, als kamermuziek en opera’s schreef. Battaglia raakte geïnspireerd door Wilder via Keith Jarrett die eerder al composities van Wilder opnam maar ook door de songs Moon And Sand, Blackberry Winter en While We’re Young.

Op 28 april 2014 speelde Battaglia met zijn vermaarde trio, met drummer Roberto Dani en bassist Salvatore Maiore, een concert in het fraaie Teatro Vittoria in Turijn met louter composities van Wilder. De opnamen laten een fascinerend spelend trio horen dat de muziek van Wilder naar een geheel andere muzikale wereld brengt. De composities worden volledig uitgekleed dan weer heel avontuurlijk opgebouwd en met super spannende climaxen uitgebouwd. Steeds weer uitdagend, prikkelend en vol emotie.

Het spel van Battaglia is zo rijk en veelzijdig dat we nu echt kunnen zeggen dat hij tot de absolute wereldtop behoort. Niets is voorspelbaar aan zijn spel. Er is bijna niemand in het hedendaagse jazzlandschap die zo prachtig melodisch kan spelen om vervolgens atonaal, zelfs dissonant tekeer te gaan en met beide zoveel indruk maakt. Zijn muzikale makkers maken met hun uitmuntende spel al net zoveel indruk. Meer dan geweldig, zelfs indrukwekkend, samenspel. Luister naar het briljante titelnummer of naar een mooie lome Moon and Sand (de zo bekende versie van Jarrett heeft veel meer vaart en bij Battaglia komt nu zijn prachtspel nog beter uit) of het lang uitgerekte The Lake Isle Of Innesfree (…hoe mooi kan pianospel zijn?) en wees vervoerd. Met In The Morning bewijst Stefano Battaglia definitief tot de jazz-buitencategorie te behoren.  1. In The Morning
  2. River Run
  3. Moon And Sand
  4. When I Am Dead My Dearest
  5. The Lake Isle Of Innisfree
  6. Where Do You Go?
  7. Chick Lorimer