×

Recensie

Jazz

25 september 2017

Positie 17 Jaarlijst 2017

Stefano Battaglia

Pelagos

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Pelagos Stefano Battaglia Jazz 5 Stefano Battaglia – Pelagos Written in Music https://writteninmusic.com

De Italiaanse pianist/componist Stefano Battaglia is een muzikale wereld op zich zelf. Met zijn opmerkelijke tegelijk zo organische vermenging van jazz, klassiek en oosterse melodieën heeft hij de afgelopen decennia een volstrekt eigen stijl ontwikkeld die met elk album alleen maar meer intrigerend wordt. Zijn nieuwe album Pelagos, een dubbel-solo-pianoalbum, is een mirakel van een album. Een nieuwe groots hoogtepunt in zijn rijke muzikale leven.

Het thema van de composities Pelagos is migratie. Battaglia is altijd al een muzikant geweest die in zijn zoektocht naar muziek de landen rondom de Middellandse Zee gefascineerd gadesloeg. Zijn composities zijn immer doorspekt geweest met de landen rond die zee en hun muzikale achtergronden. In de afgelopen jaren waar de trek vanuit de vele landen rond de Middellandse Zee (en iets verder daarbuiten) naar Europa, gevoed door oorlogen en godsdienstige onenigheden, zich voor ieders ogen afspeelde, keek ook Battaglia geïntrigeerd toe. Hij besloot met een reeks nieuwe composities zijn emoties een plek te geven.

Natuurlijk liep het anders en werden niet alleen uitgeschreven composities opgenomen. Gebiologeerd door het thema liet Battaglia zijn geest en emoties dwalen en liet zijn handen op de piano een vrije loop. Opgenomen in de fameuze Fazoli Concert Hall in Sacile (in het gewest Pordenone ten noorden van Venetië), die bekend staat om zijn briljante vleugel en ultieme geluid, had Battgali twee dagen lang de middag om achter gesloten deuren en ’s avonds met publiek te spelen. Het werden muzikale vrije dagen waarop Battaglia zich muzikaal niet liet beperken, waarin hij zich volledig de vrije hand gaf. Een aantal vooraf geschreven composities en twee zeer bijzondere uitvoeringen van de Arabische compositie Lamma Bada Yatathanna, werden afgewisseld met lange vrije improvisaties. Dat leidde tot ruim 6 uur muziek waaruit Manfred Eicher, de grote man van ECM, een ruim twee uur durende selectie maakte.

Pelagos is een zowel fascinerende muzikale als emotionele reis. Battaglia is een uitzonderlijk pianist die niet alleen technisch zeer begaafd is maar je tevens met zijn composities en spel steeds recht in het hart weet te treffen. Met een groots thema als migratie, waarvan de horror van de afgelopen jaren nog vast op het netvlies staat, stuiteren je gedachten bij het horen van de prachtige composities en pianoklanken alle kanten op. De titels van de composities verwijzen naar de plekken en gebeurtenissen waar hij aan dacht bij het spelen.

Omdat Battaglia zowel de vleugel als een prepared piano (een speciaal geprepareerde, vreemdsoortig klinkende piano) bespeelt en hij zijn lyrische kanten naast zijn improvisaties laat weerklinken weet hij de spanning gedurende de twee uur volop vast te houden. Beter nog, de twee uur zijn om voordat je er erg in hebt. Zijn spel en composities zijn zo rijk van kleur en sfeer dat je volledig in de muziek gezogen wordt, de wereld om je heen automatisch op pauze gaat.

Pelagos is een zeer uitzonderlijk album van een zeer uitzonderlijk pianist. Net als zijn voorgaande albums met zijn fantastische trio is Pelagos een album om optimaal te koesteren en keer op keer opnieuw te ontdekken. Het album bevat muziek van onwerkelijke en tijdloze schoonheid. Palagos is een meesterwerk van ongekende allure.

Tracklisting Pelagos:

CD1:

 1. Destino
 2. Pelagos
 3. Migralia
 4. Lamma Bada Yatathanna
 5. Processional
 6. Halap
 7. Dogon
 8. Life

CD2:

 1. Lampedusa
 2. Hora Mundi
 3. Lamma Bada Yatathanna (Var.)
 4. Exilium
 5. Migration Mantra
 6. Horgos E Roszke
 7. Ufratu
 8. Heron
 9. Brenner Toccata


 1. Destino
 2. Pelagos
 3. Migralia
 4. Lamma Bada Yatathanna
 5. Processional
 6. Halap
 7. Dogon
 8. Life
 9. Lampedusa
 10. Hora Mundi
 11. Lamma Bada Yatathanna (Variation)
 12. Exilium
 13. Migration Mantra
 14. Horgos E Roszke
 15. Ufratu
 16. Heron
 17. Brenner Toccata