×

Recensie

World

11 maart 2016

Stefania Dipierro

Natural

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Far Out Recordings

Natural Stefania Dipierro World 4 Stefania Dipierro – Natural Written in Music https://writteninmusic.com

Albums die de zon binnen brengen in deze periode van het jaar, die kunnen we nooit genoeg hebben. Natural, het album dat zangeres Stefania Dipierro samen met Nicola Conte maakte heeft de perfecte zomerse flow en doet het bloed gelijk zo warm door de aderen stromen dat het lichaam als vanzelf optimaal verwarmd wordt. Een waarlijk genot.

Dat Nicola Conte een enorme liefhebber van alle muziek uit Brazilië is weten we al jaren. Zo verzamelde hij bossa en afrojazz singles voor de geweldige serie Viagem, draait hij in zijn vermaarde dj-sets gigantisch veel samba en bossa en zijn de albums die hij maakte altijd doorsneden van alle denkbare Braziliaanse invloeden. Hij is een Braziliaanse veelvraat.

Voor het album Natural dat hij samen maakte met zangeres Stefania Dipierro, die hij nog kent van de band Fez uit de jaren 90, verzamelde hij een Italiaanse band die absoluut weet hoe je Braziliaanse muziek speelt. Ze speelden al vele van zijn andere albums vol en deden dat met Natural al met net zo veel geestdrift. Heerlijk om te horen en bizar dat de meeste muzikanten ook nog eens in de buurt van Bari, waar Conte al sinds jaar en dag woont, in het zuidoostelijk gelegen Puglia wonen. Super getalenteerde muziekstreek. Het album werd weer in de Sorriso Studios in Bari, de vaste werkplek van Conte, opgenomen.

De composities die voor Natural werden uitgekozen en opgenomen liggen zowel in het verleden als het heden maar hebben allen die tijdloze sfeer die Braziliaanse muziek zo kenmerkt, meegekregen. Een oude Tom Jobim-compositie als Caminos Cruzados, het erg fijne Vento Bravo van Edu Lobo of Ceatano Veloso’s Joia sluiten naadloos aan op de door Conte geschreven, geweldig swingende titeltrack, het al net zo aanstekelijke I Feel The Sun On Me en Ainda Mais Amor. Wat een geweldige band heeft Conte om zich heen verzameld en wat heeft Dipierro een heerlijk warme stem. Zij geeft de songs elke keer weer extra glans.

Het fijne van Natural is dat het een album is waar het plezier vanaf spat. Met echte instrumenten gespeeld, zonder elektronische toevoegingen, zodat de kwaliteiten van de muzikanten nog meer tot bloei komt. En het albums klinkt ook nog eens verrukkelijk. Prachtige warme en open productie met steeds exact de juiste instrumenten in de hoofdrol. Hoe Conte het toch steeds weer flikt om vanuit Bari met de meest geweldige Braziliaanse albums op de markt te komen is me een volledig raadsel. Dat de man een muzikaal genie is wordt hiermee wel elke keer bevestigd. Natural is een hoogtepunt uit Conte’s oeuvre. Wederom. 1. Maracatu Atômico
 2. Softly as in a Morning Sunrise
 3. A Gira
 4. Within You and I
 5. Open the Door
 6. Ainda Mais Amor
 7. Caminhos Cruzados
 8. The Meaning of Love
 9. Natural
 10. I Feel the Sun on Me
 11. A Menina Dança
 12. Vento Bravo
 13. Que Maravilha
 14. Joia