×

Recensie

Pop

10 oktober 2013

Stefan Schill

LovEquations

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: Mascot Label Group

LovEquations Stefan Schill Pop 3 Stefan Schill – LovEquations Written in Music https://writteninmusic.com

De 24-jarige singer-songwriter Stefan Schill heeft op jonge leeftijd al veel mogen meemaken op muzikaal gebied: een debuutalbum (Don’t Say A Word, 2010) uitgebracht, gespeeld in popzalen als 013, Tivoli en Paradiso en getoerd langs clubs in het buitenland. Ook stond hij meermaals bij De Wereld Draait Door, hetzij met een eigen liedje, hetzij met een Prince cover.

Die Prince invloeden zijn te horen op Schill’s nieuwe album LovEquations, dat minder blues en meer pop georiënteerd is. Schill zegt zelf de compromisloosheid en lef van deze wereldartiest te bewonderen. Schill’s gitaarspel en podiumpresentatie worden dikwijls vergeleken met die van Prince, maar de muzikant is duidelijk: “Ik wil niet zo’n gitarist zijn als Prince, of zoals hij kunnen zingen” (…) “Ik wil de meest pure vorm van muziek brengen, zonder masker op”.

LovEquations bevat liedjes met twee thema’s. De eerste helft is tamelijk funky en gaat over de goede, seksuele kant van liefde. Halverwege wordt er ruimte gemaakt voor een meer diepe en donkere kant van Schill, met liedjes die gaan over de angst om verlaten te worden, dus de angst voor de liefde.

Het breekpunt zit zo rond het uptempo Lay Me Down, waarin Schill aan zijn geliefde vraagt om meer intimiteit. Dan volgt The Same, waarin hij zingt over “haar glimlach die spoedig zal verdwijnen”. Schill blijkt zowel te kunnen grooven (I Want U So Bad), als een gevoelige snaar te kunnen raken. De eerste nummers op LovEquations zijn dansbaar en vrolijk, hoe meer het album vordert, hoe serieuzer de thematiek wordt.

Het album opent met When I See You Walking. Schill praat met een donkere pianotune op de achtergrond, vervolgens pakt hij zijn gitaar erbij voor een soort korte intro. Het nummer krijgt zo een totaal andere lading dan je verwacht wanneer je het begin hoort. Sterke liedjes zijn I Want U So Bad, Baby I Love You (inclusief nostalgisch krakende saxofoonintro), Take It Home (een Prince – hebben we ‘m weer – achtige track met synthesizers, donkere baslijnen en trompetten), Just Like You (het fluiten krijg je niet meer uit je hoofd) en het bluesy Leave You For A While.

Helaas is niet alles even leuk. Liedjes als My Heart On The Line en Momma, You’ve Been On My Mind zijn eerder vervelend dan vermakelijk. En op de op zich prima track Down On Me experimenteert Schill met bliepjes en gekke stuitergeluidjes, dit werkt snel op de zenuwen. Tip voor een volgende plaat: probeer een meer eigen geluid te produceren en vermijd clichématig zeveren. Dan komt het helemaal goed met Stefan Schill.

Eerder verschenen op MusicFromNL

Downloaden bij iTunes (€10,99)


 1. When I See You Walking
 2. I Want U So Bad
 3. My Heart On The Line
 4. Baby I Love You
 5. Down On Me
 6. Lay Me Down
 7. The Same
 8. Take It Home
 9. Just Like You
 10. She Is Leaving "Intermezzo"
 11. Nothing At All
 12. Leave You For A While
 13. Momma You Been On My Mind
 14. When I See You Walking "Reprise"