×

Recensie

Metal

25 november 2015

Steak Number Eight

Kosmokoma

Geschreven door: Sicco Roukema

Kosmokoma Steak Numer Eight Metal 4 Steak Number Eight – Kosmokoma Written in Music https://writteninmusic.com

Voor mijn gevoel is SN8 nog steeds een jonge band. Maar aan de andere kant zijn ze met Kosmokoma al weer aan hun derde langspeler toe. Dat komt omdat ze als een heel erg jonge band zijn begonnen (ze waren 17 toen ze de Humo Rock Rally wonnen) en daarnaast ook nog eens bijzonder getalenteerd zijn.

Kosmokoma heeft 3 jaar op zich laten wachten en de band heeft weer meters gemaakt, maar vist zich nog steeds in dezelfde muzikale vijver als voorheen.Een vijver waar ook bands als Mastodon en Baroness af en toe langskomen. We weten dat de band vaak blaf hard uit de hoek kan komen, maar met de grotendeels instrumentale binnenkomer Return Of The Kolomo laten ze horen grote sprongen te hebben gemaakt en muzikaal nog veel rijker te zijn geworden. Uptempo, dynamisch en met vele laagjes en melodielijnen. Vlak voor het einde geven de schreeuw vocalen het nog even een ultra zwaar karakter mee.

Your Soul Deserves To Die Twice zit vol prog- en post rock invloeden en zit razendknap in elkaar. Ook hier weet de band zware gedeelten mooi af te wisselen met wat meer muzikaal lichtere momenten. Brent Vanneste is geen bijzondere zanger, maar net als bij een band als Barones zet hij zijn stem in als een zoveelste laagje waardoor de muzikale mengelmoes nog veel rijker gaat klinken. Dit is wel een album dat vaker gedraaid moet worden om te laten indalen. Een paar songs zijn door de drukke ritmestructuren redelijk ontoegankelijk en neigen naar math metal ( bijvoorbeeld het freaky Principal Futures Of The Mind). Terwijl een nummer als het dreigende Charades, dat af en toe als Tool klinkt, weer een soort rustpunt biedt.

Kosmokoma is zoals eerder gezegd een groeiplaat. Een album waarop veel gebeurd, vooral spannende dingen en verdient daarom meerdere draaibeurten. Bij voorkeur met de koptelefoon. Het is een album waar je de tijd voor moet nemen. Niet een plaat die bijvoorbeeld lekker in de auto weg luistert. Maar wie de tijd gaat nemen en zich verdiept, zal gaan genieten.

Tracklist Kosmokoma:

 1. Return Of The Kolomon
 2. Your Should Deserves To Die Twice
 3. Principal Features Of The Cult
 4. Gravity Giants
 5. Charades
 6. Knows Sees Tells All
 7. Claw It In Your Eyes
 8. It Might Be The Light
 9. Cheating The Gallows
 10. Future Sky Batteries
 11. Space Punch