×

Recensie

Soul

29 mei 2022

Staples Jr Singers

When Do We Get Paid

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Luaka Bop

When Do We Get Paid Staples Jr Singers Soul 4.5 Staples Jr Singers – When Do We Get Paid Written in Music https://writteninmusic.com

Eén van de meest opwindende soulplaten van dit jaar komt van het trio The Staples Jr. Singers, al gaat het hier om een reissue van een album uit 1975 dat een magnifieke heruitgave krijgt. When Do We Get Paid is een rauwe, pure soulplaat die hart in de ziel snijdt.

Het was de fameuze verzamelaar World Spirituality Classics 2: The Time for Peace is Now – Gospel Music About Us van drie jaar terug die met de track We’ve Got a Race to Run de aandacht op de The Staple Jr. Singers vestigde. Een belangstelling creëerde die het uitbrengen van een heel album van het trio bij platenlabel Luaka Bop nogal interessant maakte.

Van het trio uit het zuidelijke Aberdeen, Mississippi, vernoemd naar hun helden The Staple Singers en geen (directe) familie, verscheen in 1975 maar één echt album: When Do We Get Paid? Het was een compilatie van grotendeels eigen tracks die familieleden Annie, Edward en A.R.C. Brown vanaf hun komst in het muziekcircuit verzameld hadden.

Opgenomen met A.R.C op gitaar, neef Ronnel Brown op bas en Corl Walker op drums en zowel A.R.C., Edward als Annie op vocalen putten ze diep uit de gospel, soul en blues. Juist omdat de basis zo puur en rauw is opgenomen komen de vocalen zo hard binnen. Annie heeft een heerlijk uitbundige expressie in haar zang die gelijk alle aandacht trekt en ook Edward en A.R.C. hebben bepaald geen problemen hun emoties te laten gelden.

Einde jaren zestig, begin jaren zeventig trokken er ontzettend veel zwarte gospelbands door het zuiden van Amerika, die vanuit de Amerikaanse Bible Belt ook meerdere grenzen overtrokken. Zich daarbij ook bewust werden van de vijandigheid tegen de zwarte bevolking en het racisme die in het land woedde. Gesterkt door hun geloof leefden ze hun muziek en werden hun teksten gebruikt sociale en persoonlijke verhalen te vertellen.

When Do We Get Paid, helaas een logische vraag in welk decennia van de muziekgeschiedenis dan ook, is een magische soulervaring. Juist door het pure karakter en de sterke soul meets groove vibe komt dit album hard binnen. Ongelooflijk dat het trio nog zo jong was. Aan niets is te horen dat we te maken hebben met een band waarvan tijdens de opnamen Annie nog maar 14, A.R.C 15 en Edward 16 jaar oud waren.

Platenlabel Luaka Bop besloot om de setlist aan songs van het enige album van het trio vrijwel geheel over te nemen en daar één track van weg te laten (officiële albumopener How I Got Over) en er twee aan toe te voegen (Waiting for the Trumpet to Sound en Trouble of the World). De hernieuwde versie is en blijft een weergaloze collectie pure soulsongs.

When Do We Get Paid biedt een fraai zicht op de muzikale ontwikkeling van traditionele gospel naar soul met groove in de late jaren zestig, begin jaren zeventig. Waar World Spirituality Classics 2: The Time for Peace is Now – Gospel Music About Us (waar de schatkist The Ecstatic Music of Turiya Alice Coltrane het officiële eerste deel in de serie was) al een bizar sterke verzamelaar was die het grote talent dat er rondging al fraai in kaart bracht, is When Do We Get Paid een meer dan geweldig verlengstuk. 1. Get on Board
 2. I Know You're Going
 3. I'm Looking for a Man
 4. I'm Going to a City
 5. Somebody Save Me
 6. Trouble of the World
 7. Waiting for the Trumpet to Sound
 8. I Feel Good
 9. When Do We Get Paid
 10. On My Journey Home
 11. Too Close
 12. Send It on Down
 13. I Got a New Home