×

Recensie

Soul

19 februari 2023

Staples Jr. Singers

Tell Heaven EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Luaka Bop

Tell Heaven EP Staples Jr. Singers Soul 4.5 Staples Jr. Singers – Tell Heaven EP Written in Music https://writteninmusic.com

Het heruitgave van When Do We Get Paid van de Staples Jr. Singers was één van de soulhoogtepunten van het afgelopen jaar. Het bijna vijftig jaar oude album betekende ook dat de overgebleven leden van de gospelband een aantal optredens (onder meer op Le Guess Who?) gaven.

Om die optredens te kunnen doen besloten Edward Brown, zus Annie Brown en neef R.C. Brown om wat getalenteerde jonge muzikanten binnen de familie op te trommelen. Drummer Jaylin is de kleinzoon van R.C., gitarist Willie Joe Caldwell de echtgenoot van Annie, zanger Troy de zoon van Edward en bassist Willie Caldwell  Jr. de zoon van Annie en Willie Joe. Hun andere zoon Abel was steeds aanwezig om het geluid goed te krijgen en eventuele opnamen te maken.

De repetities voor de eerste (kleine) reeks wereldwijde optredens vonden plaats vanaf januari 2022 en leidden tevens tot een optreden in een gebedshuis in West Point, MS, waarvan nu een zeer gelimiteerde EP met vier tracks is uitgebracht. Drie tracks zijn nieuwe interpretaties van songs die ook al op het (enige) album te vinden waren. Tell Heaven komt uit diezelfde periode maar werd niet op hun ‘enige’ album vastgelegd.

Absoluut hoogtepunt van de Tell Heaven EP is een 20 minuten durende versie van When Do We Get Paid, die de volledige A-kant beslaat. Intens is een understatement in hoe deze song gezongen wordt. De basis van de vier muzikanten bouwt slim mee op de uitbundige vocalen. Zeldzaam intens en ontroerend.

De drie tracks op de B-kant zijn al net zo intens. Uit alles blijkt dat de drie overgebleven leden van de band met hun nieuwe bandleden alles uit de muziek willen halen, de ‘herkansing’ die platenlabel Luaka Bop hen nu biedt optimaal wil oppakken. Somebody Save Me en het uptempo I’m Looking For A Man klinken even tijdloos als vol emotie.

Juist door de sobere begeleiding draait ook in deze tracks alles om de gedreven vocalen. Vocalen waar geen rem op zit en waar de uitbundigheid alle emoties die de teksten oproepen optimaal gevierd kan worden. De titeltrack van de EP klinkt al net zo geïnspireerd en overtuigend. Juist doordat de tempo van de songs wat lager ligt komt de volle gospelinhoud nog harder binnen.

NB. De in een gelimiteerde oplage uitgebrachte EP was onlangs te zien in een belangrijke tentoonstelling in de galerie GRAY (Chicago/New York). De tentoonstelling, Citing Black Geographies, bracht kunstenaars samen die noties van ‘zwarte ruimte’ onderzochten – topografieën die de zwarte culturele ervaring weergeven. De muziek van de Staples Jr. Singers speelde de klok rond in de galerie, naast het werk van Theaster Gates, Carrie Mae Weems en vele anderen.

Kant A:

  1. When Do We Get Paid (in full)

Kant B:

  1. Somebody Save Me
  2. I'm Looking For A Man
  3. Tell Heaven