Recensie

31 augustus 2014

Spycker

Voted Away

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht in eigen beheer

Voted Away Spycker Pop 3.5 Spycker – Voted Away Written in Music https://writteninmusic.com

De openingsklanken van Voted Away klinken open, doen ergens denken aan Something In The Way van Nirvana. In de opbouw van het nummer zit een vergelijkbare melancholie, terwijl de muzikale context waarin Michiel Omtzigt zijn muziek presenteert, verder geheel anders is dan het album waar Nirvana een wereldsucces mee scoorde. Niet de grunge als kader, maar akoestische psychedelica is de wereld waarin de Amsterdamse singer/songwriter en producer zich begeeft. Dat doet hij met verve. Geen nieuwkomer in de muziek, hij speelde eerder al als gitarist in diverse Amsterdamse band en bracht eerder zelf al enkele albums uit. Die waren echter wezenlijk anders dan wat we nu krijgen te horen op Voted Away.

Michiel weet zijn liedjes bewust klein te houden, terwijl hij, met zijn teksten en subtiele soundscapes even goed een kijk geeft op het leven. Verwacht geen grote orkestraties of gezochte arrangementen, het zijn vaak verfijnde gitaarpartijen die de nummers inleiden en die je meenemen in een wereld die, kabbelend als in de instrumental La Naissance D’Un Fleuve, wonderlijk en wonderbaarlijk kan zijn.  Maar vergis je niet, ook het vrolijk kabbelende stroompje aan het begin van die instrumental, lijkt naar het einde toe een rivier te worden, zo somber en zwart dat je er niet in wilt pootje baden.

Ook bij Leave Me Wary komt de gedachte aan Kurt Cobain c.s. nog even op. De vertelwijze en de zanglijnen in dit nummer gekoppeld aan het gitaargeluid roepen herinneringen op aan de donkere kant van Kurt. Michiel heeft een eigen aanpak. Daarvan is juist dit nummer ook een mooi voorbeeld. Een speelgoedpiano en mondharmonica, zij zetten de accenten en bepalen samen, met enkele stemeffecten verder in het nummer  de psychedelische sfeer.

Het is ook juist dat wat het album bijzonder maakt: Spycker slaagt er in juist de psychedelische inslag in de nummers te brengen met een minimalistische benadering. Een klein effect op de stem zoals in Screwdriver Crimes en de manier waarop Michiel zijn nummers zingt, geven de muziek al een psychedelische inslag. Tel daarbij de afwisseling die de nummers in opbouw en uitvoering hebben en er zijn tien fraaie staaltjes te beluisteren van de eigenzinnige akoestische psychedelica van Spycker.

Een originele cover, als zoiets bestaat, vinden we eveneens op dit album. Het oude Blind Pig Blues van Robert Hicks, ook wel bekend onder de naam Barbecue Bob, zet Spycker met gevoel voor authenticiteit neer in een basale uitvoering. Een niet zo vaak gekozen nummer om te coveren. Soundscape en akoestische gitaar en warm gezongen. Meer niet.

Het is intrigerend te beleven hoe Voted Away groeit naarmate je het album vaker beluistert. Een eerste beluistering zou je, als je oppervlakkig luistert, misschien nog kunnen afschrikken. Je denkt dan misschien: akoestische sombere liedjes met een stem die wat onzeker, wat onvast overkomt. Ook bij nadere beluistering, denk je bij het beluisteren van de muziek van Spycker inderdaad niet aan feestzalen of immense festivalweiden. Stel je je open voor de muziek, dan hoor je de gelaagdheid die er in de verschillende nummers zit, pas dan hoor je de zorgvuldigheid waarmee Michiel zijn album gesmeed heeft, hoe Michiel de akoestische en elektrische gitaren bespeelt precies voor het juiste effect, dan hoor je hoe Michiel zijn stem inzet om juist die accenten en draaien aan de zanglijnen te geven die de nummers hun karakter geven, steeds zonder dat er poespas voor nodig is.

Het album maakt benieuwd naar hoe Voted Away live zou klinken in de intimiteit van een kleine zaal bijvoorbeeld. Tegelijkertijd, de nummers zijn zo klein dat het luisteren in de eigen woonkamer of met een hoofdtelefoon op ze heel erg tot hun recht laat komen. Haar Ogen Of De Goed Gebruikte Wensvorm, het zeer mooi op minimale muziek gezette gedicht van Paul van Ostaijen, klinkt hier andermaal en als een goed glas wijn geniet ik van de nasmaak van Voted Away. Spycker heeft een intiem, verstillend en aandacht vragend album gemaakt. Eenvoudigweg mooi.  1. A Ridiculous Mind
  2. Mean Proportional
  3. A Contemporary Classic
  4. La Naissance D'Un Fleuve
  5. Leave Me Wary
  6. Screwdriver Crimes
  7. Blind Pig Blues
  8. Never Underestimate The Fool
  9. Maddening Mockery
  10. Haar Ogen Of De Goed Gebruikte Wensvorm