×

Recensie

Alternative

01 april 2022

SPOOK

SPOOK

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: W.E.R.F. Records

SPOOK SPOOK Alternative 4.5 SPOOK – SPOOK Written in Music https://writteninmusic.com

Bizar wat al die allianties van muzikanten die maar met elkaar willen spelen en opnemen voor geweldige platen opleveren in het Belgische muzieklandschap. SPOOK is het nieuwe project van drummer Simon Segers (de Beren Gieren, MDXII, Black Flower), contrabassist Nicolas Rombouts (Ottla, Dez Mona) en gitarist/pedal steel speler Filip Wauters (The Whodads, BackBack) en wederom een reuze interessante.

Natuurlijk is de samenstelling, met voornamelijk de pedal steel frontaal in het bandgeluid, een bijzondere. Met dat machtige geluid atmosferisch zwevend boven de steeds magisch opgevoerde ritme en baspatronen heeft het trio een gouden troef in handen. De basis is akoestisch waar met de slimme effecten en elektronica extra ruimte wordt gecreëerd.

Hun gelijknamige debuut kent zes tracks waarvan de drie lang uitgesponnen  stukken Fire (de fantastische albumopener), Black Tape en albumafsluiter Steelgio nu al tot magische hoogtepunten van 2022 gerekend mogen worden. Bizar spannend hoe de muzikanten deze composities op- en uitbouwen en steeds weer verrassende wendingen en/of nieuwe lagen op aanbrengen.

De stukken laten het volle potentieel van het trio horen. Ze hebben een enorme vrijheid, een fijne psychedelische inslag en met het prachtspel van Wauters als sfeerverruimer word je door het tevens machtige spel van Segers en Rombouts als vanzelf in hun muzikale trips meegezogen. De muziek is bezwerend, verleidend, intrigerend, broeierig en ronduit fantastisch.

Luister toch eens hoe de mannen in Black Tape met stuwende bas en drums de track met de pedal steel laten zweven, steeds weer nieuwe spannende lagen aanbrengen en naar onmiskenbare hoogten opstuwen. Een ronduit magische track is het. Tijdloos goed, zoals eigenlijk alles op dit eerste album.

De drie kortere stukken zijn minstens zo imponerend. Het fraaie Pink, het ingetogen 1-1,5 en het schetsende Rommelmarkt (inderdaad ook SPOOK doet aan Nederlandse en Engelse titels op hun instrumentale tracks) klinken al net zo vrij en avontuurlijk. Heerlijk hoe deze mannen onconventioneel nieuwe muzikale registers opentrekken. Verstild of stevig, atmosferisch of direct, SPOOK heeft een wel heel fijne en spannende muzikale basis gevonden.

SPOOK is een droomdebuut. Zo’n album om je volledig en net even te lang in onder te dompelen. Dat Segers, Rombouts en Wauters topmuzikanten waren wisten we al wat langer, maar deze samenwerking doet verlangen naar heel veel meer.  1. Fire
  2. Pink
  3. 1-1,5
  4. Black Tape
  5. Rommelmarkt
  6. Steelgio