×

Recensie

Jazz

18 augustus 2011

Splashgirl

Pressure

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Hubro

Pressure Splashgirl Jazz 4 Splashgirl – Pressure Written in Music https://writteninmusic.com

Je zou het Noorse Splashgirl een jazztrio kunnen noemen, maar de band is veel meer dan dat. Om te beginnen verlenen vijf andere muzikanten hun medewerking aan dit derde Splashgirl album, Pressure. Bovendien laat Splashgirl zich overduidelijk inspireren door meer dan jazz alleen; impressionistische sferen trekken voorbij en de band verwijst ook naar minimale muziek en postrock. Opvallend is dat de plaat werd gemixt door Randall Dunn, die ook werkte met Sunn O))) en Earth.

Het resultaat is een soort ‘drone jazz’ die de enerzijds prikkelt en confronteert en anderzijds veel aan de verbeelding overlaat. De muziek van Splashgirl heeft een overwegend akoestisch karakter waarin piano, double bass, drums en percussie tot een mooi organisch geheel worden gesmeed. De Noren laten veel ruimte open, ruimte die hier en daar subtiel maar trefzeker wordt opgevuld door gitaar, (tape-)noise en ‘fieldrecordings’.

Pressure is een coherent album, al brengt Splashgirl wel diverse accenten aan. De bas op Ravine geeft de muziek een jazzier tintje, terwijl het verontrustende, maar tevens prachtige The Other Side ook uit de koker van Godspeed You! Black Emperor had kunnen komen. De postrockelementen geven Pressure dan ook een boeiende extra dimensie mee. Creature Of Light lijkt een brug te slaan naar de muziek van Mogwai eind jaren negentig, zij het dat Splashgirl hier de piano laat rollen en de gitaar minimaal inzet. Alpha State Of Mind opent met een drone maar onvouwt zich als een melancholish, romantisch stuk met golvende gitaarklanken. Op Concerning This Square gaan piano en percussie een ritmisch verbond aan waar tuba en trombone zich later op fraaie wijze doorheen bewegen.

Splashgirl laat zoals gezegd veel ruimte over voor verbeelding, terwijl de muziek toch absoluut niet vrijblijvend te noemen valt. Dat is knap. Voeg daarbij het feit dat de Noren op natuurlijke wijze jazz met niet alledaagse stijlen als minimale muziek, drone, postrock en impressionisme combineren en de kracht van Pressure is grotendeels verklaard. Muziek spreekt echter luider dan woorden, dus het advies is dan ook om zelf de oren te luisteren te leggen.  1. Devata
  2. Creature of Light
  3. Alpha State of Mind
  4. Ravine
  5. The Other Side
  6. Concerning This Square
  7. Pressure