×

Recensie

Alternative

12 november 2019

Sparks

Past Tense *The Best Of*

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: BMG Entertainment

Past Tense *The Best Of* Sparks Alternative 4 Sparks – Past Tense *The Best Of* Written in Music https://writteninmusic.com

Met de dubbeldikke nieuwe verzamelaar Past Tense *The Best Of* maken broers Ron en Russell Mael nogmaals duidelijk hoe geweldig hun band Sparks toch altijd is geweest.

Met 39 tracks op de 2CD- en 58 tracks op de 3CD-versie is het een heerlijk volle verzamelaar die de hoogtepunten uit een meer dan 50(!!)-jarige carrière sterk samenvat.

Sparks is natuurlijk vooral de band van toetsenman, vaak lekker hard en ritmisch spelend, Ron Meal en zanger Russell Mael, met dat kenmerkende enorme bereik, hoe goed de muzikanten waar ze ook mee speelden ook altijd waren. Zij waren het met hun songschrijfkwaliteiten die de muzikale lijnen uitzetten en Sparks muzikaal richting gaven. Eigenzinnig, onvoorspelbaar, tijdloos, pakkend, uitdagend, hilarisch en tegelijk vol emotie.

Past Tense geeft in alle facetten een goed beeld van waar Sparks voor staat. Van de steviger beginjaren waarin de band, van Los Angeles naar Londen verkast, vanuit de rock opereerde tot aan de jaren dat de band het elektronische gezelschap van Giorgio Moroder opzocht en de latere jaren waarin de band steeds weer hun sound herdefinieerde. Met hun succesvolle samenwerking met het Schotse Franz Ferdinand als fijn markeerpunt.

Past Tense *The Best Of* bevat vrijwel alle songs. Met tracks van hun eerste twee, minder bekende albums Halfnelson (destijds nog hun bandnaam) en A Woofer In Tweeter’s Clothing (beide albums verschenen in 1972) en natuurlijk hun doorbraak album Kimono My House (met onder andere de grote hit This Town Ain’t Big Enough For The Both Of Us) uit 1974 en opvolger, het gelijkwaardige en zeer succesvolle, Propaganda (met onder meer grote hit Never Turn Your Back On Mother Earth).

Andere dikke hits als The Number One Song In Heaven, When  Do I Get To Sing ‘My Way’, I Predict en Cool Places zijn natuurlijk ook op de dubbele verzamelaar te vinden. De hits werden per album dan wel wat minder de songs zeker niet. Past Tense is een erg fijne verzamelaar die de dik 50-jarige muzikale carrière van de broers glansrijk weergeeft. Het is een album dat naast de bekende songs ook genoeg onbekendere songs laat horen die zich gelijk in je hoofd nestelen om daar dagen in te blijven. 1. Computer Girl
 2. Wonder Girl
 3. (No More) Mr. Nice Guys
 4. Girl from Germany
 5. Beaver O’Lindy
 6. This Town Ain’t Big Enough for the Both of Us
 7. Amateur Hour
 8. Here in Heaven
 9. Never Turn Your Back On Mother Earth
 10. Something for the Girl with Everything
 11. Achoo
 12. Get in the Swing
 13. In the Future
 14. Looks, Looks, Looks
 15. I Want to Hold Your Hand
 16. Big Boy
 17. I Bought the Mississippi River
 18. Occupation
 19. Those Mysteries
 20. Tryouts for the Human Race
 21. Beat the Clock


 1. The Number One Song in Heaven
 2. When I’m With You
 3. Tips for Teens
 4. Funny Face
 5. Angst in My Pants
 6. I Predict
 7. Sherlock Holmes
 8. Cool Places (with Jane Wiedlin)
 9. Popularity
 10. I Wish I Looked a Little Better
 11. With All My Might
 12. Change
 13. Music That You Can Dance To
 14. So Important
 15. Singing in the Shower (with Sparks)
 16. National Crime Awareness Week (Psycho Cut)
 17. When Do I Get to Sing “My Way”
 18. (When I Kiss You) I Hear Charlie Parker Playing (Radio Edit)
 19. Let’s Go Surfing