Recensie

03 oktober 2018

Space Exposure

The Subliminal Serval

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht in eigen beheer

The Subliminal Serval Space Exposure Electronic 3 Space Exposure – The Subliminal Serval Written in Music https://writteninmusic.com

Space Exposure is het radioprogramma van DJ- en occasioneel Written in Music recensent Roel Janssen op De Concertzender, dat elke eerste en derde zondag van de maand uitgezonden wordt van 20.00 tot 21.00. Dit programma focust zich onder andere op stijlen als IDM, rave, techno, ambient, noise en instrumentale hiphop. Na geïnspireerd te raken door de muziek van zijn programma dacht Janssen: “Dat kan ik ook wel, eigenlijk”. Zogezegd is daar nu het debuut van zijn project, dat hij voor het gemak ook maar even Space Exposure heeft genoemd.

Om maar met de deur in huis te vallen, dat is best wel gelukt op The Subliminal Serval. Zelf opgenomen, zelf uitgebracht. Lekker DIY, je weet hoe dat gaat, toch? Prachtig. Waar dit werkje vooral goed in slaagt is de luisteraar mee te nemen op een duidelijk uitgestippelde muzikale reis met een begin en een eind. Alles komt als het ware “full circle”. Zo horen we op het eerste gedeelte van het album vooral veel knipogen naar dubmuziek, ruimtelijkheid en ritme.  Waar lichte ruis (denk aan het knisperen van een LP) het geheel iets spannender maakt. Stiekem komen drones en ambient ook al om de hoek kijken. Doorstamper Night Visionz is letterlijk de climax van die stijlen op de tracklist, waar een focus ligt op een analoog drumcomputer geluid en harde techno. Toch blijven we met een wat onbevredigd gevoel achter; als je zo’n lompe track produceert kun je er net zo goed een schepje bovenop doen om het helemaal in het rood te laten uitslaan. Dan is onverwachte vreemde eend in de bijt Komodo Dragon Rave leuker, omdat we maar niet kunnen beslissen wat voor throwback het nou eigenlijk is?: zomerse 90’s UK Garage, of 80’s synth?

De andere helft gaat vol voor drones, ambient en field recordings en is daardoor een heel pak meer duister, maar toch ook wel ontspannen. Deze samples focussen zich veel op Janssen zijn fascinatie voor zowel  de natuur,het dierenrijk met allerlei bijzondere beesten, als ook Griekse tradities, aangezien hij daar familie heeft wonen. Die 2 fascinaties mixen naadloos met elkaar, zoals te horen op Mopé Cult, waar je de Griekse zee hoort. Voor meer ontspanning luister maar eens naar Temple Balls, waar samples van onweer hand in hand gaan met ambientwaves en een knisperende, ruimtelijke beat: heerlijk. Dan zijn we op afsluiter Break the Drum Serval weer een beetje terug bij het begin, waar het dubby en ritmische aspect weer een rol speelt. Er zijn zelfs flirts met drum’n bass, maar echt losgaan doet het niet.

Een leuk debuutalbum, waar vooral de gekozen samples zorgen voor veel persoonlijkheid en eigenzinnigheid.  De hang naar zowel ritmiek, ruis en ambient doet soms wat denken aan Evanescence van Scorn (check die plaat, als je hem nog niet kent) en dat is zeker een compliment. Toch doet Roel Janssen er goed aan om nog wat meer de extremen op te zoeken; de rust mag nog wat rustiger en de noise mag nog wat meer noisey. Het kabbelt wat en is te netjes.  Dat is zonde voor een album dat zeker niet bang is om het experiment op te zoeken…

Te koop via:
https://spaceexposure1.bandcamp.com/releases
Plato Zwolle
https://www.platomania.nl/album/6174451/the-subliminal-serva/space-exposure
of mail naar:  [email protected] 1. Iguana Iguana
 2. Blue Osprey
 3. Night Visionz
 4. Brecon Beacons (met Paco Sasa)
 5. Behind Bars
 6. Komodo Dragon Rave
 7. 88 Skit
 8. Temple Balls
 9. Onaip Esrever Rehsams (met George van Wetering)
 10. Mopé Cult
 11. Vince
 12. Break the Drum Serval