×

Recensie

07 mei 2017

Soweto Soul

Soweto Soul

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Xango

Soweto Soul Soweto Soul World 3 Soweto Soul – Soweto Soul Written in Music https://writteninmusic.com

Soweto Soul, in samenwerking met de Nederlandse producer Joep Pelt, brengt op hun debuut een ode aan de Zuid-Afrikaanse townships. Een erg fris album waarop zowel traditionele (Kwela, Mbaqanga, Kwaito) als moderne stijlen zoals soul, R&B, rap en hip-hop met elkaar gemengd worden.

Gitaarglobetrotter Pelt, een fan van Ali Farka Touré en bluesy gitaarhelden als R.L.Burnside, bezocht in 2010 voor het eerst Zuid-Afrika met de intentie er een muzikale radiodocumentaire te maken. Hij stelde vast dat oudere Afrikaanse muzieklegendes thuis zaten, terwijl een jonge generatie rusteloos op zoek was naar een muzikale identiteit. Kortom : verschillende generaties met andere gewoonten en ideeen. Enter: het idee om beiden aan elkaar te koppelen.

Pelt verzamelde een reeks jongere en oudere muzikale talenten rond zich (rapper Zuluboy, pennywhistle-legende Lemmy Special Mabaso, Soul Brothers-organist Black Moses Ngwenya, Shangaan-zanger Penny Penny en hiphopsensatie Gigi Lamayne) die in een bui van enthousiasme en energie samen een reeks nummers tot stand brachten. Heel het creatieve proces, van idee tot uitvoering werd gedocumenteerd door filmmakers Bart Verhoeven en Jesse Bom.

Zo komen we onder meer te weten dat de hoes van het album ontworpen werd door kinderen van de Sekwati school in Soweto en dat een deel van de opbrengsten van dit album naar deze school gaan. Nobele gedachten, maar gelukkig zijn ook de muzikale merites van Soweto Soul lovenswaardig.

De korte opener Black Mambo met guest vocals van Amagugu Ezwe en Sizwe Magwaza is meteen een stevige wake up call. En zo belanden we in de Afrikaanse townships waar Soweto Soul (met de traditionele rapper Zuluboy , Sizwe en hip-hopsensatie Gigi Lamayne) ons opwacht. Assertieve slam raps met funky gitaarwerk doen het werk, al wordt de song vooral gedragen door heerlijk achtergrondkoortje. Wat is het toch jammer dat dergelijke tracks zelden of nooit te horen zijn op de radio !

Ook verderop hoor je vlotte en goed in het oor liggende nummers als de vrolijke countryrap van Ngikhumbulu Mama en het eerder traditionele Umuntu (“we’re talking to the world / it doesn’t matter who you are / doesn’t matter where you’re from”) evenals het catchy Cold Drink dat mee een danslustig feestgevoel opwekt.

Halfweg krijgen we een heerlijk mooi rustpunt in de vorm van Shwele Baba, waarin een enkele akoestische gitaar en vocals wat doen denken aan de geest van Bob Marley ; een song waar een soulster als Lauryn Hill wel wat veil voor zou hebben. Die wordt opgevolgd door de olijke, meerstemmige vocal chants van Nonkala die een ander uiterste opzoeken.

Dit Soweto Soul moet het hebben van traditie (Mbaqanga), luie feelgood (Jive Makwela), moderne geluiden en fiesta (Papa Penny). De bruisende energie en hoge feelgoodfactor maken van dit album een zeer aangename luisterervaring, die aanleiding geeft tot verdere, verdiepende ontdekking. Check zeker ook de meer dan boeiende documentaire. 1. Soweto Soul ft. Amagugu Ezwe, Sizwe Magwaza - Black Mamba
 2. Soweto Soul ft. Zuluboy, Sizwe Magwaza, Gigi Lamayne - Soweto Soul
 3. Soweto Soul ft. Zuluboy, Black Moses Ngwenya, Lemmy Special Mabaso, Afrika Mama's - Ngikhumbulu Mama
 4. Soweto Soul ft. Weza, Imithente - Umuntu
 5. Soweto Soul ft. Sizwe Magwaza – Cold Drink
 6. Soweto Soul ft. Zuluboy, Sizwe Magwaza – Shwele Baba
 7. Soweto Soul ft. Afrika Mama's – Nonkala/Shikisha
 8. Soweto Soul ft. Penny Penny, Zuluboy, Sizwe Magwaza – Pappa Penny
 9. Soweto Soul ft. Joseph Makwela, Black Moses Ngwenya, Lemmy Special Mabaso – Jive Makwela
 10. Soweto Soul ft. Lemmy Special Mabaso, Sizwe Magwaza, Afrika Mama's - Kwela
 11. Soweto Soul ft. Sizwe Magwaza, Black Moses Ngwenya, Afrika Mama's - Mbaqanga
 12. Soweto Soul ft. Zuluboy, Afrika Mama's - Sabela