×

Recensie

Roots

17 december 2021

Sophie Janna

Wide World

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Wide World Sophie Janna Roots 3.5 Sophie Janna – Wide World Written in Music https://writteninmusic.com

Sophie Janna leerden we kennen als de helft van The Lasses, met  de hulp van Margot Merah waagde het duo zich vorig jaar op de derde studio langspeler Undone aan eigen werk naast het gebruikelijke uit de beide kanten van de oceaan afkomstige folkrepertoire. De geplande theatertour van The Lasses  werd afgelast wegens de aanslepende Corina pandemie, zo kwam er ruimte vrij voor een solo-uitstapje.

Op het epeetje vinden we slechts een enkele traditional, Laurels interpreteerde Janna voordien op haar vorige gelijknamige werkstuk, met producer Janos Koolen probeerde ze die song op het podium uit en ze besloot om een nieuwe versie op te nemen die het akoestische luikje dat in The Doornenburg Studio geregistreerd werd afsluit, de sfeervolle bijdrage op klarinet is het werk van Koolen. Die flankeert de heldere zangeres en de gitaar overigens ook op intimistische versies van  Wide World met banjo en in Nightfall is het mandoline. Dat resulteert een van de mooiste momenten. In het eerste gedeelte dat in Upcycled studio’s van Hannah Jacobs in Oxford en Parijs werd opgenomen kunnen we wat ruimer begeleide uitvoeringen beluisteren en die zijn evenmin te versmaden.

In de titelsong worden harmonische zang en synthesizerpartijen van Jacobs aangevuld met samplewerk van Nicholas O’Brein. Die muzikant voorziet het door een  zwoele stormnacht in Austin geïnspireerde Nightfall van elektrisch snarenwerk, naast het vioolspel van Joseph O’Keefe. Het intimistische karakter wordt evenwel nergens verstoord en zo kunnen we uitvoerig genieten van dit bescheiden maar uiterst aangename zijsprongetje in afwachting van nieuw werk van The Lasses komt de andere helft van het duo, Margot Merah, nog aanzetten met solowerk.  1. Wide World
  2. Starlight
  3. Here Now
  4. Nightfall
  5. Nightfall (acoustic)
  6. Wide World (acoustic)
  7. Starlight (acoustic)
  8. Laurels (acoustic)