×

Recensie

Pop

13 september 2020

Sophie Hunger

Halluzinationen

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Supermoon

Halluzinationen Sophie Hunger Pop 3.5 Sophie Hunger – Halluzinationen Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe liefkozend en fragiel de Zwitserse Sophie Hunger twee jaar geleden een warme gloed over de kille elektronica van haar zesde album Molecules legde, het bleef een betekenisvolle plaat die het hongerende verlangen naar stabiliteit uitstraalde. De licht dromerige songs zochten vragend naar bevestiging, en leverde een mooie zoektocht op waarbij zelfs bij de exotische ritmes van Zuid Amerika aangeklopt werd. Een prachtig melancholisch romantisch tienermeisje geheel, waarbij de zangeres de muzikale inspiratie haalt zo nabij haar geboortejaar 1983, toevallig ook de titel van haar eerder verschenen derde album.

Halluzinationen ademt veel sterker de drang tot gelijkmatigheid in het roerige leven uit, al zit die natuurlijke drive om het tempo flink omhoog te schroeven nog steeds diep in haar verborgen. Het grote verschil zit hem niet zozeer in het feit dat de mechanische keyboards en koude synthesizers grotendeels vervangen zijn door de levendige klanken van de pianotoetsen die een track als het jazzy Maria Magdalena en het met sprookjestonen afsluitend rustpunt Stranger dragen. Toch eindigt de overtuigende opener Liquid Air nog wel met een overvloed aan hemelse eighties elektronica. Het grote onderscheid zit er vooral in de diversiteit die door de volwassen zelfverzekerdheid voor nieuwe invalshoeken zorgt. Vooral daarin is de groei het beste voelbaar.

Door de afwisseling die ze met de Engelse en Duitse taal toevoegt, komt het allemaal wat universeler en wereldser over, al valt het mij op dat de moedertaal op Halluzinationen haar net wat beter ligt, en dat ze juist met die verhalende sfeer in de dragende nummers meer overtuigd. Met de scherpte van een rood Zwitsers zakmes werkt ze zich vocaal door de gevarieerde nummers heen. Dat ze ondertussen alweer een aantal jaren haar thuisbasis in Berlijn heeft, is hoorbaar in de met gejaagde Krautrock effecten opgevoerde sneltrein van Alpha Venom.

Krachtige tegenstrijdige beats, overtuigende cabaretzang en twinkelende soundscapes zorgen voor de disbalans in het tussen dreampop en synthpop zwevende titelstuk Halluzinationen, waarbij de kenmerkende kwaliteiten van Sophie Hunger het beste tot haar recht komen. Nog steeds wordt er flink gestoeid met de voor haar zo belangrijke jaren tachtig new wave. Het pessimistische huppelende van Everything Is Good is een ironische humoristische studie van zelfkwelling, waar ze een overvloed aan kermisgeluiden een verrassende sterke twist aan geeft.

Ondanks de persoonlijke groei en veelzeggende variatie op Halluzinationen vraagt ze minder diepgang aan haar vocalen dan op de voorganger, die daardoor net wat overtuigender was. Het neemt niet weg dat Sophie Hunger nog steeds die avontuurlijke drang bezit om zich verder te ontplooien.  1. Liquid Air
  2. Finde Mich
  3. Halluzinationen
  4. Bad Medication
  5. Alpha Venom
  6. Rote Beeten aus Arsen
  7. Everything Is Good
  8. Maria Magdalena
  9. Security Check
  10. Stranger