×

Recensie

Jazz

03 april 2018

Positie 1 Jaarlijst 2018

Sons of Kemet

Your Queen Is A Reptile

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Impulse

Your Queen Is A Reptile Sons of Kemet Jazz 4.5 Sons of Kemet – Your Queen Is A Reptile Written in Music https://writteninmusic.com

In de verse deal met het grote jazzlabel Impulse heeft de Britse saxofonist Shabaka Hutchings ook zijn dynamische outfit Sons of Kemet meegenomen. Your Queen Is A Reptile is hun derde album en een statement van jewelste.

Met de deal met Impulse, ontstaan omdat hij met de vele optredens die hij met zijn diverse bands geeft, geen tijd meer had alles zelf te doen, heeft het aloude jazzlabel één van de grootste hedendaagse internationale jazzmuzikanten te pakken. Hutchings is de laatste jaren tot een waar jazzfenomeen uitgegroeid. Hij slaat niet alleen steeds weer spannende, nieuwe muzikale wegen in maar duikt ook op als gastmuzikant bij gevestigde, maar vooral ook jonge bands of is prominent aanwezig als musical director bij belangwekkende projecten (We Out Here).

Sons of Kemet was de band waarmee hij zich vier jaar geleden, echt in de kijker speelde. Hun uitstekende albums Burn (2014) en Lest We Forget What We Came Here To Do (2015) gaven aan dat er een flinke storm door de Britse jazz waaide. Samen met tubaspeler Theon Cross (die vanaf het tweede album Oren Marshall verving) en drummers Seb Roachford (ook Polar Bear) en Tom Skinner speelden ze eerst de kleine, al snel daarna de grotere zalen plat om vervolgens de festivals te veroveren met die zo aanstekelijke mix van Afrikaanse en Caribische ritmes die in dezelfde combinatie ook zo onmiskenbaar als de ‘sound of New Orleans’ klinkt. Met Hutchings and Cross als de energieke frontmannen en de drums als regelrechte aanjagers.

Hoewel hij nog wel op het nieuwe album te horen is, heeft Roachford de band ondertussen verlaten (druk met nieuwe projecten) maar het aanbod in jonge en veelbelovende Britse drummers is zo groot dat dit geen problemen opleverde. Moses Boyd en Eddie Hick stonden al klaar dit op te vangen. En heel slim bekeken, de live opstelling als XL met 4 drummers (zoals onlangs ook op Leuven Jazz te zien was) geeft elke drummer een kans binnen de band te opereren.

Your Queen Is A Reptile klinkt als hun meest gevarieerde album tot nu toe. Niet alleen in composities maar ook in ritmes. Weinig jazzalbums gehoord die zoveel percussieve drive en swing hebben. Wat een ongelooflijke energie barst er uit de speakers! De gloriërende sax van Hutchings en die dan weer als dynamisch blaasinstrument en dan als bas voortpompende tuba van Cross blijven natuurlijk het geluid van de band bepalen, maar wat zijn die ritmes toch van een heerlijke onherroepelijkheid.

Your Queen Is A Reptile is tevens een duidelijk politiek album, refererend aan de sociale ongelijkheid die er in Engeland heerst en de onderdrukking van de mensen in Engeland die binnen het Britse koninkrijk als minderwaardig worden gezien. De titel Your Queen Is A Reptile pakt ook de status van de Britse koningin aan, die gedreven op voorrecht geen zicht meer heeft op het gewone volk en al helemaal niet ziet waar de echte ‘koninginnen’ van het volk zijn. Hutchings, altijd erg duidelijk over de situatie van de niet-blanken in Engeland en de onderdrukking die binnen het Engelse imperium plaatsvond en -vindt, heeft daarom in de songtitels steeds een belangwekkende vrouw van Afrikaanse afkomst als referentie genomen. Zijn koninginnen/heldinnen dus. Interessant gegeven dat het album uitkomt vlak voor het nieuwe koninklijke huwelijk, waar het grootste gedeelte van de media weer ongegeneerd kritiekloos verslag van doet.

Als niemand anders binnen de muziek, is het Hutchings gelukt een politieke visie met heel veel muzikaliteit en drive voor het voetlicht te duwen en daardoor veel impact te geven. Met muziek die de kleuren van de samenleving samenbalt heeft hij in Sons of Kemet de ideale vorm gevonden. Muziek die laag over laag opbouwt naar onherroepelijke climaxen en waarbij stilzitten geen optie is. De politieke statements krijgen nog wat extra kracht in de handen van poëet Josh Idehen en toaster Congo Natty. Ook het volop door Afrika beïnvloede en prachtige artwork van Mzwandile Buthelezi is onweerstaanbaar.

Your Queen is A Reptile is een uitermate enerverende plaat die tot een nieuw kroonjuweel van de Britse jazz gekroond mag worden. Een album ook waar terloops een nieuwe lichting Britse jazzmuzikanten wordt voorgesteld met saxofoniste Nubya Garcia en drummer Moses Boyd als voornaamste maar waar ook oudere held Pete Wareham (Acoustic Ladyland, Polar Bear) de eer krijgt die hij toekomt.

Daarnaast is het een album van indrukkend hoog muzikaal niveau en in energie en drive vrijwel onbenaderbaar. De Sons of Kemet sound zoals we die al jaren kennen is herontdekt en uitgediept en in verschillende nieuwe lagen heropgebouwd. Het levert een imposant werkstuk op dat in zijn geheel beluisterd een weldadige uitwerking heeft, zowel op het lichaam als op de geest. Tegelijkertijd een politiek manifest van jewelste waarbij de tracks dan wel merendeels instrumentaal zijn maar de onderliggende politieke boodschap steeds voelbaar is. Dat de wereld muzikanten als Hutchings nodig heeft is duidelijk. Hij is een man met een gedreven muzikale visie en politieke uitgesprokenheid.

Your Queen Is A Reptile is een album om je volledig aan over te geven. Gedragen door de verrukkelijke ritmes, de ijzersterke melodieën die Hutchings uit zijn sax haalt, die onnavolgbare bas van Cross en die enorme drive en energie kun je gewoonweg niet anders dan de politieke boodschap niet te overdenken. Met muziek zo rijk aan muzikale kleur en dynamiek blijkt Hutchings een muzikale bruggenbouwer die maar weer eens aangeeft dat we het in deze wereld samen moeten doen en dat elkaar kennen en herkennen de oplossing is om met elkaar een mooiere wereld te bouwen.

Tracklisting Your Queen Is A Reptile (dubbel vinyl versie):

Kant A:

  • My Queen is Ada Eastman,
  • My Queen is Mamie Phipps Clark

Kant B:

  • My Queen is Harriet Tubman,
  • My Queen is Anna Julia Cooper

Kant C:

  • My Queen is Angela Davis,
  • My Queen is Nanny of the Maroons,
  • My Queen is Yaa Asantewaa

Kant D:

  • My Queen is Albertina Sisulu
  • My Queen is Doreen Laurence


  1. My Queen Is Harriet Tubman