×

Recensie

Roots

06 juli 2017

Sonny Landreth – Recorded Live At

Sonny LandRecorded Live At Lafayette

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Provogue

Sonny LandRecorded Live At Lafayette Sonny Landreth Roots 3.5 Sonny Landreth – Recorded Live At Lafayette Written in Music https://writteninmusic.com

Sonny Landreth, geboren in de zuidelijke staat Lousiana, geldt als een echte ‘musicians musician’; een man die vanwege zijn fabelachtige (slide-)gitaartechniek vooral door collega’s wordt bewonderd. Volgens Eric Clapton –nooit te beroerd om collega’s de hemel in te prijzen- is Landreth (66) een van de meest ondergewaardeerde gitaristen ter wereld. Mooi voor in je CV.

Landreth gebruikt een veelheid aan alternatieve gitaarstemmingen en speelt met name op een speciaal voor hem aangepaste Fender stratocaster, maar op de eerste cd ook op een speciale dobro-achtige, elektrisch-akoestische gitaar. In zijn gitaarwerk klinken ook zydeco-invloeden terug, wat gezien zijn afkomst te verwachten is.

Op dit live-album, opgenomen in zijn thuisstad Lafayette, trekt Landreth alles uit de kast qua speltechniek. Fingerpicking beheerst hij even goed als slide-gitaar. Voor liefhebbers van virtuositeit is het dan ook smullen. Qua melodie en techniek kent de man als slide-gitarist zijn gelijke niet, al mis je wel scherpe randjes aan zijn spel. Blues is de basis, maar je herkent evengoed de melodieuze benadering van andere meestergitaristen, zoals Steve Vai en Joe Satriani. Landreth tilt de slide-gitaar qua nieuwe mogelijkheden en instrumentale beheersing naar een hoger plan. Ook de opnamekwaliteit is foutloos.

De eerste CD is wat meer ‘rootsy’ en semi-akoestisch. Zo stoft hij het aloude Key To The Highway, vooral bekend in de versie van Derek & The Dominoes af. Leuk is dat hier de zydeco om de hoe komt kijken in de vorm van een mooie trekharmonicasolo. Het puur elektrisch gitaarspel wordt, hoe virtuoos en vindingrijk ook, op de tweede CD van dit album den duur wat veel van het goede. Soul Salvation is na al dat geweld wel weer verrassend, omdat hij ook daar weer laat horen dat hij de zydeco uit zijn geboortestaat niet vergeten is. Ook Walkin’ Blues en The One And Only Truth. Daar komt de band lekker los en is naast virtuositeit ook ruimte voor swing en lol. Vocaal is het minder spannend. Landreth is een adequate leadzanger, maar ook niet meer dan dat.

Zoals duidelijk is een live-album van deze artiest echt iets voor de liefhebber. Het biedt een mooie staalkaart van ’s mans repertoire en zeer indrukwekkende beheersing van de gitaar. Dat is ook gelijk een beetje de zwakte.

Tracklisting Recorded Live At Lafayette:

CD1 (Acoustic):

 1. Blues Attack
 2. Hell At Home
 3. Key To The Highway
 4. Creole Angel
 5. A World Away
 6. The High Side
 7. Bound By The Blues
 8. The U.S.S. Zydecoldsmobile

CD 2 (Electric):

 1. Back To Bayou Teche
 2. True Blue
 3. The Milky Way Home
 4. Brave New Girl
 5. Überesso
 6. Soul Salvation
 7. Walkin’ Blues
 8. The One And Only Truth