×

Recensie

Soul / Hiphop

25 juni 2014

Somi

The Lagos Music Salon

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Okeh

The Lagos Music Salon Somi Soul / Hiphop 4.5 Somi – The Lagos Music Salon Written in Music https://writteninmusic.com

Zangeres Somi is een waar fenomeen te noemen. Geboren in Illinois, als dochter van ouders die de oorlogen in Rwanda en Oeganda ontvluchtten, heeft ze zich de afgelopen jaren vanuit Harlem, New York, opgeworpen om de Afrikaanse kunst en muziek onder de aandacht van de Amerikanen te brengen met New Africa Now. Zelf muziek maken kan ze ook nog als de beste.

Reeds in 2003 verscheen haar debuut album Eternal Motive maar haar in 2007 uitgebrachte album Red Soil In My Eyes, een prachtig album dat gelukkig een wereldwijde distributiedeal kreeg, verkreeg de aandacht die Somi verdiende. Met opvolger If The Rain Comes First volgde 2 jaar later vervolgens de grote wereldwijde erkenning. De muziek, een mix van jazz en world, noemt ze zelf New African Jazz, maar het liefst heeft ze helemaal niet dat haar muziek een genre label krijgt. Het is muziek uit het hart, haar hart.

Het jaar waarin If The Rain Comes First uitkwam was tevens het jaar waarin ze terug wilde naar het continent waar haar familiebloed ligt. Mede gevoed door de dood van haar vader vlak daarvoor. Lagos in Nigeria werd de plek waar ze een thuis vond. Ze verbleef er maanden, hervond de band met haar familie en worstelde met haar identiteit, is ze nu Amerikaanse of Afrikaanse? De zoektocht legde ze vast in teksten die ze vervolgens in de art galeries en salons op het Nigeriaanse publiek uitprobeerde. Bij de performances werd ze al snel bijgestaan door lokale helden die met hun eigen stijl de teksten en muziek van Somi weer beïnvloedden.

Haar reis bleek uiteindelijk het begin van een nieuw leven. Ze behield haar huis in Lagos en wisselt tegenwoordig New York, en haar werk voor New Africa Now, af met Nigeria. Het heeft haar muziek zodanig beïnvloed dat dit een absoluut briljante mix tot stand heeft gebracht op haar nieuwe album The Lagos Music Salon. Het 18 tracks tellende album, waarvan er enkele als fijne interludes dienen, biedt een ruim overzicht van waar Somi voor staat, zowel muzikaal als tekstueel. In jaren niet een album gehoord waarop iemand de bronnen van haar familie met de muziek van haar opgroeien zo geweldig verwerkt heeft.

Dat Somi muzikaal helemaal goed in haar vel zit laat alles op The Lagos Music Salon horen. Ze had sowieso al een van de allermooiste en indringende stemmen maar op haar nieuwe album heeft ze daar nog eens heel veel extra emotie aan toegevoegd. Luister naar een geweldige track als Four African Women. Onder een door diepe bassen gedreven ondergrond wordt het verhaal verteld van 4 verschillende vrouwen en hun heftige achtergrond, van genocide tot huidbleking, besnijdenis en prostitutie. Emotioneel een verpletterende track. Brown Round Thing, over prostitutie in Lagos, komt al net zo hard binnen. Ook door het briljante trompetspel van de Nigeriaans/Amerikaanse jazzheld Ambrose Akinmusire. Andere gasten op het album zijn Angelique Kidjo (op Lady Revisited) en Common (de geweldige rap op When Rivers Cry laat weer eens horen hoe geweldig hij toch is).

Op The Lagos Music Salon heeft Somi, nog meer als op haar vorige albums een briljante mix in stijlen gevonden. De sfeer verschuift net zo gemakkelijk van soul naar jazz, van world naar klassiek en Afrikaans, funk naar hiphop. De songs op het album verbinden als geen ander album hiervoor de Amerikaanse met Afrikaanse cultuur. Somi is met dit album een absolute ster geworden die alle aandacht optimaal verdient. The Lagos Music Salon is een meesterwerk. 1. First Kiss: Eko Oni Baje
 2. Love Juju #1
 3. Lady Revisited
 4. Ankara Sundays
 5. Ginger Me Slowly
 6. When Rivers Cry
 7. Brown Round Things
 8. The Story Of Monkey
 9. Akobi: First Born S(U)N
 10. Two Dollar Day
 11. Still Your Girl
 12. Four.One.Nine
 13. Love Nwantinti
 14. Four African Women
 15. Hearts & Swag
 16. Love Juju #2
 17. Last Song
 18. Shine Your Eye