×

Recensie

World

09 april 2017

Somi

Petite Afrique

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Okeh

Petite Afrique Somi World 4.5 Somi – Petite Afrique Written in Music https://writteninmusic.com

De uit New York afkomstige Somi blijft een fenomeen. Met haar indrukwekkende muziek weet ze steeds de perfecte verbinding tussen haar thuisstad en Afrika, het continent waar haar familie vandaan komt, te vinden.

De albums van Somi kennen een ongelooflijke rijkdom in muzikale sferen en kleuren. Ze pakt van alles wat ze muzikaal heeft meegekregen en maakt daar iets volledig eigens van. Iets wat zowel muzikaal verrast als tekstueel ontroerd. Op haar nieuwe album Petite Afrique is dat niet anders. Binnen de 14 tracks die het album kent is er weer ongelooflijk veel te ontdekken.

Gelijk na de albumintroductie Disappearing Act 1. maakt Somi in Alien zaken weer even duidelijk. Hoe slim verpakt ze daarin Stings An Englishman in New York in haar eigen verhaal. ‘I don’t drink coffee, I drink tea my dear. Some extra rice, please, on the side. And you can hear it in my accent when I talk. I’m an African in New York’. Qua tekst gelijk super interessant weet ze gelijk ook muzikaal optimaal te verrassen. Wat een droomopener!

Somi is een Afrikaanse vrouw die vanuit Harlem in New York hartverwarmend de verbinding met haar thuisland zoekt. Niet alleen met haar muziek maar ook met speciale projecten zet ze haar zoektochten naar verbinding voort. Ze brengt de cultuur van Afrika naar New York om mensen bekend te maken met alles wat het continent te bieden heeft. Zo brengt ze bewustzijn en meer verdraagzaamheid.

De titel Petite Afrique verwijst trouwens niet naar het geliefde continent maar naar de buurt in New York waar ze (nu nog) woont. Het gedeelte net boven Central Park waar Harlem start, tussen Lenox Avenue en Frederick Douglass Boulevard, waar Somi zo’n tien jaar geleden vanuit Illinois naartoe verhuisde. Toen een buurt die vol zat met Afrikaanse immigranten en die hun eigen identiteit daar rustig konden verwerken met alles van hun nieuwe land. Door het uitbreiden van nieuwe appartementen voor de rijkeren vanuit downtown New York zijn de meeste ‘originele’ bewoners nu naar goedkopere wijken als de Bronx of Queens verhuisd, Petite Afrique achter zich latend.

Net als haar vorige album The Lagos Music Salon is Petite Afrique een muzikale aaneenschakeling van wereldwijde muzikale invloeden. Vanuit de jazz en soul opgezet verzet ze haar muzikale grenzen naar Afrikaans en zelfs klassiek. Een prachttrack als Kadiatou The Beautiful is daar een volmaakte symbiose van. Maar Petite Afrique is zo ontzettend veel meer. Het is een smeltkroes van coole muzikale stijlen waarbinnen Somi met haar geweldige stem en intelligente teksten indruk maakt.

Met haar geweldige band met gitarist Liberty Ellman, pianist Toru Dodo, bassist Michael Olatuja en de geweldige gelegenheidsdrummer Nate Smith heeft ze de perfecte mannen te pakken om haar songs glans te geven. De blazerssectie met saxofonisten Jallel Shaw en Marcus Strickland en trompettist Etienne Charles sluit daar wonderwel op aan.

Petite Afrique is zowel een persoonlijk als sociaal bewogen album. Het levert de prachtigste songs op. Een song als They’re Like Ghosts, met zijn verfijnde percussie en volmaakte strijkers, behoort tot het allermooiste dat je dit jaar gaat horen. Somi zingt de song rechtstreeks de hemel in. Het van een zeer duidelijke tekst voorziene Black Enough is ook al zo’n juweel. En wat een supersoulfulle toptrack is The Gentry, dat ze samen met Aloe Blacc zingt, ook.

De sfeer op Petite Afrique is merendeels ingetogen en elke song wordt ingekleurd met de prachtigste, pure arrangementen. Luister naar tracks als Blue, Like Dakar en de heerlijk dromerige albumafsluiter Midnight Angels en je snapt wat ik bedoel. Petite Afrique kent elf prachtsongs, met drie interludes gelardeerd, waarin Somi een rijke muzikale en tekstuele ode aan de wijk die zo liefheeft, brengt.

Het meesterlijke Petite Afrique verdient alle aandacht. En Somi is een absolute wereldster. Wat een muzikale rijkdom! 1. Disappearing Act I
 2. Alien
 3. Black Enough
 4. The Wild One
 5. They're Like Ghosts
 6. The Gentry (feat. Aloe Blacc)
 7. Kadiatou The Beautiful
 8. Holy Room
 9. Disappearing Act II
 10. Let Me
 11. BLUE
 12. Go Back to Your Country (Interlude)
 13. Like Dakar
 14. Midnight Angels