×

Recensie

Soul / Hiphop

17 mei 2013

Something New To Do – The Phillip Mitchell

Something New To Do - The Phillip Mitchell Songbook

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Ace Rec

Something New To Do - The Phillip Mitchell Songbook Phillip Mitchell Soul / Hiphop 4 Something New To Do – The Phillip Mitchell Songbook Written in Music https://writteninmusic.com

Hoewel Phillip Mitchell tussen 1970 en 1977 zelf slechts zes eigen singles opnam, stond hij in die jaren bekend als een zeer succesvolle tekstschrijver. De in 1944 in Louisville, Kentucky geboren Leroy Phillip Mitchell schreef in zijn prille jeugd al kleine gedichten en ontwikkelde in de loop der jaren het talent om prachtige songs te schrijven.

Met Smokey Robinson als grootste voorbeeld en inspiratiebron streek de talentvolle Phillip na muzikale omzwervingen neer in Muscle Shoals om daar in de roemruchte Muscle Shoals Sound Studios in een gestaag tempo te werken aan een indrukwekkende reeks composities, voornamelijk dus geschreven voor anderen.

Maar liefst 23 door hem geschreven nummers zijn nu door Tony Rounce geselecteerd voor deze uitstekende compilatie. Een waar keurcorps van bekende soul-artiesten treffen we aan op Something New To Do. De titel van de verzameling is ontleend aan het door Bobby Sheen vertolkte gelijknamige nummer, dat op een single stond samen met I May Not Be What You Want van Phillip Mitchell en Ernie Shelby. Helaas zag Bobby zijn versie in de hitlijsten voorbij gestreefd worden door de gelijktijdig uitgebrachte versie van I May Not Be What You Want door Mel & Tim.

John Edwards opent het ‘ Songbook’ met het meeslepende Cold Hearted Woman, waarna Mel & Tim met het swingende Free For All (Winner Takes All) nogmaals aantonen dat ze terecht beduchte concurrenten waren voor soul-collega’s in de hitlijsten. Archie Bell & The Drells spelen vol levenslust het vrolijke Archie’s In Love en Bobby Womack toont zijn grote klasse in het pakkende Something For My Head.

Andere grote namen die het werk van Phillip Mitchell op dit album presenteren  zijn Mary Wells, The Staple Singers, Johnnie Taylor, Millie Jackson en Candi Staton. Ook de  spannende samenwerking tussen de Averige White Band en Ben E King in het funky A Star In The Ghetto springt in het oog/oor op dit heerlijke album dat een goede weerspiegeling geeft van het vakmanschap van Phillip Mitchell in de jaren zeventig. 1. John Edwards - Cold Hearted Woman
 2. Mel & Tim - Free For All (Winner Takes All)
 3. Garland Green - (You Gotta) Come Through Me
 4. Ernie Shelby - Carry Me
 5. Sidney Joe Qualls - I Don't Do This (To Every Girl I Meet)
 6. Joe Simon - It Be's That Way Sometime
 7. Archie Bell & The Drells - Archie's In Love
 8. Bobby Womack - Something For My Head
 9. Erma Coffee - You Made Me What I Am
 10. J.J. Williams - Gonna Have A Murder On Your Hands
 11. Phillip Mitchell - Little Things
 12. Katie Love & The Four Shades Of Black - It Hurts So Good
 13. Mary Wells - If You Can't Give Her Love (Give Her Up)
 14. Johnnie Taylor - Starting All Over Again
 15. The Staple Singers - Trippin' On Your Love
 16. Bobo Mr Soul - Hitch Hiking To Heartbreak Road
 17. Candi Staton - Here I Am Again
 18. Bobby Sheen - Something New To Do
 19. Dorothy Moore - The Only Time You Ever Say You Love Me (Is When We're Making Love)
 20. Averige White Band & Ben E King - A Star In The Ghetto
 21. Tommie Lee - That's The Way I Wanna Live My Life
 22. Millie Jackson - Leftovers
 23. Corey Blake - How Can I Go On Without You