×

Recensie

Metal

17 januari 2019

Soilwork –

Verkligheten

Geschreven door: Kayleigh Mensinga

Uitgebracht door: Nuclear Blast

Verkligheten Soilwork Metal 3.5 Soilwork – Verkligheten Written in Music https://writteninmusic.com

Soilwork was een aantal jaren van de radar verdwenen. The Ride Majestic was in 2015 het laatste wapenfeit van de Zweedse rockformatie rond zanger Björn “Speed” Strid. Daarna leverde Strid met zijn project The Night Flight Orchestra nog wel twee dijken van albums af, maar nu is dan eindelijk het nieuwe Soilwork-album Verkligheten uit.

Verkligheten is het Zweedse woord voor realiteit en de realiteit is dat Verkligheten een typisch Soilwork-album is. Nog steeds zijn de heren in staat om melodieuze deathmetal van hoog niveau te produceren. Strid wisselt zonder moeite tussen grunt en clean vocals, gitaristen Sylvain Coudret en David Andersson zetten zoals altijd een solide muur van geluid neer en nieuweling Bastian Thusgaard drumt zo vast als een huis.

Arrival is het spetterende begin van Verkligheten. De drums van Thusgaard pakken meteen een hoofdrol in dit nummer dat afwisselend melodieus en superhard is. Daarmee is het een perfect voorbeeld van het werk van Soilwork. Geen tijd om bij te komen, want het album gaat verder met het supersnelle Bleeder Despoiler, waar vooral het gitaarwerk aan het einde van het nummer geweldig is. Vette gitaarriffs en strakke drums zijn ook te vinden in het best wel toegankelijke Full Moon Shoals dat rustig begint, maar waarin het tempo al snel wordt opgevoerd door “Speed” en zijn makkers. Voor de vele liefhebbers van The Night Flight Orchestra is Full Moon Shoals zeker een aanrader.

Soilwork is deze maand begonnen aan een tour door Europa met de Finse heavymetalband Amorphis. Om de samenwerking tussen beide bands te onderstrepen is de zanger van deze band, Tomi Joutsen, ook te horen op Verkligheten in het nummer Needles and Kin. En het agressieve When The Universe Spoke had zomaar een nummer van Amorphis kunnen zijn.

Een van de hoogtepunten van de plaat is Stålfågel, dat naast een rustig begin door de keyboards van Sven Karlsson een spectaculaire gitaarsolo bevat. Verder wordt dit prachtige nummer gedragen door de ingetogen achtergrondzang van Arch Enemy-frontvrouw Alissa White-Gluz. Het afsluitende You Aquiver is het meest melodieuze nummer van het album. Ook hier wordt een bijdrage geleverd door een bevriende muzikant, deze keer door de gitarist Dave Sheldon. Er wordt nog een keer vol gas gegeven en dan is na ruim vijftig minuten de rust teruggekeerd.

De conclusie is dat Verkligheten een album zonder verrassingen is geworden. Alle ingrediënten die je van Soilwork mag verwachten zijn in voldoende mate aanwezig: de strot van Strid, scheurende gitaren en stampende drums. Om een goed oordeel te kunnen geven over Verkligheten zal je het album wel een aantal keren moeten draaien. En dat is geen straf. 1. Verkligheten
 2. Arrival
 3. Bleeder Despoiler
 4. Full Moon Shoals
 5. The Nurturing Glance
 6. When The Universe Spoke
 7. Stålfågel
 8. The Wolves Are Back In Town
 9. Witan
 10. The Ageless Whisper
 11. Needles And Kin
 12. You Aquiver