×

Recensie

Pop

12 mei 2023

Softee

Natural

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: City Slang

Natural Softee 3 Softee – Natural Written in Music https://writteninmusic.com

Nina Grollman geniet er als kind zijnde al van om in andere personages te kruipen. Vanwege haar drama studie verruilt ze landbouwstad Moorhead in Minnesota voor het levendige New Yorkse Brooklyn. Ze maakt naam in de theaterwereld, en er ligt een veelbelovende carrière in het verschiet. In het uitgaansleven oefenen vooral de homobars een grote aantrekkingskracht , waar ze volledig haarzelf is. Toch reiken de ambities verder, en besluit Nina Grollman om zich als muzikant te ontplooien. Onder een ander alias durft ze het aan om haar gevoelige kant te tonen, de geboorte van het Softee alter ego is een feit. Softee benadrukt de lieflijke vrouwelijke kant, kwetsbaar voor de buitenwereld, zacht van binnen.

Softee heeft een sterke voorkeur voor het modekitscherige jaren tachtig tijdperk waarin extravagantie en geslachtsvoorkeur in New York veel minder een issue is. De angst ligt dan sterker op de dodelijke hiv besmettingen, welke min of meer de ondergang van de onbegrensde vrijheden en aanverwante mogelijkheden inluiden. Softee maakt liefdesgevoelige roze wolk muziek, en laat de schoonheid van de klantvriendelijke popliedjes herleven. Softee is inderdaad breekbaar soft, licht erotisch zwoel sensueel. Softee identificeert zich met de zelf gecreëerde karakters die haar liedjes bewonen. Nadat ze Keep On voorzichtig in eigen beheer uitbrengt, komt ze in het vizier van het grote City Slang, die haar eerste grote Natural plaat onder hun hoede neemt.

Wegmijmeren bij de seventies nostalgie van The Floor. De beat stuwt de hunkering verder over rustgevende golven heen. Verlangens tot kneedbare betoverende dromen modificeren, geaard in het gepasseerde hedendaagse moment. Het liefdesgemis en de paranoïde leegte kleurt de eenzaamheid grijs. De liefde triggert de sensitiviteit van het waarnemen. De liefde is een onverzadigd monster, die zich met de emoties voedt, steeds meer verlangt om de honger te stillen. Zo mooi sentimenteel als bij de natuurlijke The Floor beginselen wordt het op Natural nergens meer. De vrijgevochten Nina Grollman offert haar persoonlijkheid ondergeschikt aan de tegenpartij op, en elimineert de tekstuele overtuiging van alle diepgang. Producer Jeremy Chinn zet Natural volledig naar zijn hand en kleurt de plaat met doorzichtige pasteltinten in. Keep On was nog echt haar eigen kindje, nu staat ze haar liefdesbaby af, waarna de producer deze volgens zijn eigen waardes en normen heropvoedt.

Jeremy Chinn combineert hitgevoelige zwoele R&B met catchy nineties funk, uptempo ravebeats, retro disco en Real Love bedtime stories romantiek. Het jazzy Wayne Tucker saxofoonspel, de funkbas van Matt Chancey in Molly en de vocale Fix It krachtpatserij van Namir Blade en Jordan Webb maken het grote verschil. In het prima sensueel swingende Grief beent een Dua Lipa getinte figurantenrol de song tot aan het bot uit. Ook hier zorgt Wayne Tucker voor de stoutmoedige stoere passie. Natural is toch wel een commercieel risicoloos music for the masses product. Softee identificeert zich onbewust teveel met andere zangeressen. Schijnbaar ligt deze aanpak haar gewoon het beste. Het is allemaal heel smoothy en stijlvol, maar het cijfert wel de eigenzinnigheid weg. Dans het gemis en het verdriet van je af en meng je anoniem in de menigte. En zo voelt Natural een beetje aan, een prima tienerpop plaat zonder de gedurfde lef factor.  1. The Floor
  2. Isn't Enough
  3. Molly
  4. Natural
  5. Come Home
  6. Fix It
  7. Grief
  8. Real Love
  9. Red Light Green Light
  10. U + Me Forever (WDYT)