×

Recensie

Jazz

23 oktober 2016

Teus Nobel & Merlijn Verboom

Social Music

Geschreven door: Wouter Schenk

Uitgebracht door: Flyin’ High Records

Social Music Teus Nobel Jazz 4 Teus Nobel & Merlijn Verboom – Social Music Written in Music https://writteninmusic.com

Drie jaar geleden begon de samenwerking tussen trompettist Teus Nobel en gitarist Merlijn Verboom en werd de kiem gelegd voor het sprankelende en prachtige album Social Music. En dat werd gepresenteerd in Paradox op zaterdag 15 oktober. In 2013 werd de eerste compositie geschreven en in 2015 volgden er meer stukken waarna studio sessies volgden en het album uiteindelijk dit jaar tot stand kwam en werd uitgebracht. De titel verwijst naar een interview met Miles Davis uit 1982 waarin hij jazz en geïmproviseerde muziek social music noemt: ‘‘I call it social music. All the social melodies are out in the air. You take out what you want and leave what you don’t like.’ Nobel en Verboom hebben een keur aan musici rond zich verzameld op het album, Rory Ronde (bas), Alexander van Popta (keyboards, piano), Tuur Moens (drums).

Het nummer Nasty Noise begint helemaal in herfstsfeer. Effecten die aan ruisende wind doen denken en druppelend water voordat van Popta inzet op zijn Rhodes. Verboom gebruikt steel gitaar effecten en het geheel spreekt tot de verbeelding als het energieker en chaotischer wordt. Langzaam ontpopt zich een ritme en sound die doet denken aan Roy Hargrove’s goede jaren met zijn RH Factor. Funky en speelse thema’s doorspekken het nummer. Walking The Dog start ruig, met rock werk op gitaar, zinderende effecten en een prikkelend ritme. Het was onlangs te horen bij DWDD toen Nobel daar te gast was. De solo’s van Nobel verbloemen niet dat hij zich door Miles Davis liet inspireren.

Weer zo’n mooie titel is Men vs Women. Met een machinale tred beweegt het thema zich door een oerwoud aan effecten, klanken en geluiden. Met prachtige solo’s van Nobel en prachtig toetsenwerk van van Popta, waarin onverwacht klassiek notenwerk doorklinkt. In de verbeelding passeren Davis en Bach, waarna weer erupties van creatieve energie volgen. Evening At The Bijenkorf, slaat als titel – net zoals bij meer titels van het album – helemaal nergens op volgens Nobel. Ontstaan als werktitels en zo maar laten bestaan. Het stuk ligt heerlijk in het gehoor, met een groovy basintro en leading melodie met Nobel op flügelhorn gevolgd door Verboom op elektrische gitaar, gecombineerd met snel ritmewerk en percussie. Het is echt feest in de Bijenkorf.

Playtime Scene #23 begint rustig en gevoelig met een ingetogen melodielijn. Nobel met trompet en demper maakt het tot een melancholieke sound, je waant je weg in verre oorden op een kille herfstavond. Luisterrijke effecten, waaronder het gebruik van een taperecorder, maken het tot een bewogen geheel. Momentarium is opgebouwd uit een dartelend ronddraaiend motief. Heerlijk, zwierend, met mooie effecten ligt het prima in het gehoor. Tenslotte slenteren we door de Vogelenbuurt met het nummer Strolling Along The Vogelenbuurt. Ook weer zo’n mooie titel en om het luisterend publiek weer ‘terug op aarde te brengen’ zo legt Nobel uit. Bluesy maken we een muzikale wandeling en genieten we van alles wat de buurt ons te bieden heeft.

Social Music is het resultaat van een co creatieve samenwerking tussen twee grootmeesters van de moderne en experimentele composities. Er zit alles in, funk, jazz, blues, soul, in een smeltkroes van speelse en mooie klankeffecten op een heel toegankelijke manier, die aansprekend is voor een breed publiek. Live laten ze horen dat de creativiteit niet is gestopt in de studio. De performance laat alternatieve bewerkingen horen ten opzichte van het album. Deze samenwerking ruikt naar meer!

Track listing Social Music:

1. Walking The Dog
2. Nasty Noise
3. Momentarium
4. Men vs Women
5. Triangular
6. Evening At The Bijenkorf
7. Playtime Scene #23
8. Sizzling Twins
9. Chasing The Reality Of The Unsettled Mind
10. Tonky Tonky
11. Strolling Allong The Vogelenbuurt