×

Recensie

Alternative

20 oktober 2016

Soccer96

As Above So Below

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Slowfoot

As Above So Below Soccer96 Alternative 4 Soccer96 – As Above So Below Written in Music https://writteninmusic.com

Het Londense label Slowfoot staat garant voor originele en experimentele muziek, ergens stevig verankerd in het linksveld. Soccer96, dat bestaat uit twee-derde van de band The Comet Is Coming – Dan Leavers en Max Hallett – is een boeiende exponent van het label. De aanstekelijke grooves, de polyritmiek, de analoge synths en de spannende elektronica zorgen op dit album voor een even aanstekelijke als intrigerende mix.

Soccer96 gebruikt, in de beste Brian Eno-traditie, de studio als instrument en was er bij de opnamen van dit album, net als bijvoorbeeld Miles Davis, op gebrand het moment vast te leggen, de tracks in een staat van wording te vangen. Voeg daarbij het concept achter de titel As Above So Below; de microcosmos is hetzelfde als de macrocosmos en je kunt ze zonder elkaar niet begrijpen en de prikkelende sferen op de plaat zijn voor een groot deel verklaard.

The Swamp is een gedurfde, langzaam uitgesponnen, donkere en dubby track die niet had misstaan op een oude PiL-plaat. Het heerlijk slepende Megadrive Lamborghini is alternatieve synthpop met een verslavende werking. Polyritmiek, eigenwijze techno, big beat en dub vormen samen het puike Sirius (Twin Star) en met de analoge synths en andere retrosferen van Up And Down erbij kunnen we spreken van een bijzonder lekker en eigenzinnig openingskwartet. Soccer96 speelt met het brein en prikkelt op originele wijze.

Old school house/techno-sferen kleuren Feels Right, een dikke (club)track die best wat prominentere vocalen had mogen hebben. Het had Soccer96 een clubhit op kunnen leveren. Hoewel, dat kan nog steeds, met een beetje goede wil. De robuuste mix van donkere jaren tachtig en alternatieve techno Let It Come maakt een einde aan even fijne als non-descripte passages halverwege het album. Spirit Wobble laat vervolgens unheimische triphop horen. Als we op het einde van de plaat nog van een sluimertoestand naar een hectisch brouwsel van synths en drums worden getrokken is het feest compleet en kan de conclusie worden getrokken: Soccer96 heeft met As Above So Below een buitengewoon prettig en eigenzinnig werkstuk afgeleverd. 1. The Swamp
 2. Megadrive Lamborghini
 3. Sirius [Twin Star]
 4. Up And Down
 5. Feels Right
 6. BBBBBang
 7. Manga
 8. Let It Come
 9. Spirit Wobble
 10. Ancestors
 11. Between The Whole And The Void
 12. Brutal Deluxe
Flying Horseman - Mothership