×

Recensie

Alternative

13 juni 2019

SOAK

Grim Town

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Rough Trade

Grim Town SOAK Alternative 4 SOAK – Grim Town Written in Music https://writteninmusic.com

De Noord-Ierse uit Derry afkomstige singer-songwriter Bridie Monds-Watson maakt onder haar SOAK alter ego een mooie tweede plaat, nadat Before We Forgot How to Dream vier jaar geleden het levenslicht ziet. Grim Town belichaamt het hedendaagse maatschappelijke bestaan. Romantiek wordt naast het vreemdgaan op de weegschaal gelegd. Geluk en verdriet zijn kernbegrippen die evenwijdig aan elkaar terugkomen. Het uitzichtloze leven van arme uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden ouderen krijgt in de fictieve kleurloze stad Grim Town een plek. In All Abourd verwelkomt de verhalende reisleider Fabien Monds (de opa van de zangeres), de kansloze toekomstzoekenden in een treinrit naar het uiteindelijke eindstation. Sfeervolle inleidende orgelklanken geven het monotone praatje bewust meer swing. Het memoreert aan arbeiders en gezinnen die in oorlogstijd naar werkkampen worden verbannen, maar ook aan originele bewoners die weggestopt in reservaten leven . Ondanks de prachtige muzikale invulling is het toch een sobere plaat, waarbij de storytelling van Bridie Monds-Watson nog meer diepgang krijgt.

Met Get Set Go Kid gaat de plaat daadwerkelijk van start. De hoge kinderlijke heliumstem van Bridie draagt de songs prachtig uit. Deze dromerige invalshoek geeft het iets onschuldigs jeugdigs. Ingehuurde sessiedrummer Liam Hutton voegt er een mooie opzwepende indie begeleiding aan toe. Door het profijt van geschoolde muzikanten krijgen de songs door cello, viool en trompet een klassieke filmische aanpak, waarbij violiste Kirsty Mangan de prominente rol krijgt toegediend om het totaalstuk te orkestreren. Met het de new wave Knock Me Off My Feet vrolijkheid distantieert ze zich van de eentonigheid, en gaat de zwaarmoedigheid uit de weg. Het sferische Maybe haakt hier moeiteloos op in. De stevige I Was Blue, Technicolour Too gitaren rukken SOAK uit de ingedutte huismusmodus, en geven karakter aan de song.

Ondanks haar jonge leeftijd vermijd ze geen onderwerpen die in haar bestaan nog geen bestaansrecht hebben. De ontevredenheid en de lusteloosheid van een vrouw die al een langere relatie achter de rug heeft, verwoordt ze hierin treffend. Uiteindelijk verlaat de hoofdpersoon gedesillusioneerd het plaatsje weer met de trein.

Grim Town is een melodieus goed uitgevoerd scrapbook, gevuld met te verwerken teleurstellingen en persoonlijke winstmomenten. De volwassenheid in de songs geeft Bridie Monds-Watson de mogelijkheid om zich met de sterke vrouwelijke singer-songwriters te herenigen. Knap om je zo als amper twintigjarige op de kaart te zetten. 1. "All Aboard"
 2. Get Set Go Kid
 3. Everybody Loves You
 4. Knock Me Off My Feet
 5. Maybe
 6. Fall Asleep / Backseat
 7. Crying Your Eyes Out
 8. I Was Blue, Technicolour Too
 9. Déjà Vu
 10. Scrapyard
 11. Valentine Shmalentine
 12. Ybftbyt
 13. Life Trainee
 14. Missed Calls
 15. Nothing Looks The Same