×

Recensie

Jazz

16 april 2015

Snarky Puppy & Metropole Orkest

Sylva

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Impulse

Sylva Snarky Puppy & Metropole Orkest Jazz 4.5 Snarky Puppy & Metropole Orkest – Sylva Written in Music https://writteninmusic.com

Sylva, het samenwerkingsproject van het immens populaire Amerikaanse Snarky Puppy en het Metropole Orkest is dan eindelijk uit op album. En het overtreft de verwachtingen.

De op 19 en 20 april 2014 in het Energiehuis in Dordrecht over 2 avonden en 4 concerten verspreide, opgenomen registratie, bewijst dat eens te meer. Dat de door Snarky Puppy’s main man Michael League speciaal geschreven stukken niet zomaar een ‘Snarky Puppy with strings’ zou worden, stond vooraf al vast. In een vroege afspraak tussen League en Metropole dirigent/arrangeur Jules Buckley werd dit bevestigd.

Dat Snarky Puppy de grenzen van de jazz in alle facetten opzoekt is al jaren duidelijk maar de manier waarop League de 6 lange composities voor dit album heeft geschreven bewijst andermaal zijn compositorische klasse. Al helemaal als je bedenkt dat hij de composities schreef terwijl hij met de band druk op tour was (de band speelt gemiddeld 200 concerten per jaar). Zijn stukken zijn geïnspireerd op de bossen waar hij over de wereld in bivakkeerde en waar hij zich, meer dan op welke andere plek, compleet op zijn gemak voelt.

Echt alles wat Snarky Puppy bijzonder maakt is op Sylva naar een nieuwe muzikale dimensie opgestuwd. Of het nu jazz, rock, funk, soul, progrock of wat dan ook is. Het Metropole Orkest, onder leiding van de op zijn toppen opererende Jules Buckley, overstijgt zichzelf (wederom) met een indrukwekkende performance. Het orkest bewijst gewoonweg elke keer weer dat ze echt alles kunnen spelen. Dat de muzikale chemie tussen League en Buckley optimaal was bleek al bij de opnamen. Dat League ‘zijn’ muzikanten/band en Buckley ‘zijn’ orkest tot grote hoogten wisten te pushen blijkt met deze registratie nog veel meer. Sylva is in alle facetten van werkelijk adembenemende klasse en een hoogtepunt in het oeuvre van beiden.  1. Sintra
  2. Flight
  3. Atchafalaya
  4. The Curtain
  5. Gretel
  6. The Clearing